Google Doodle: Τιμά την Κολομβιανή ζωγράφο και γλύπτρια Ana Mercedes Hoyos

Η Ana Mercedes Hoyos ήταν πρωτοπόρος στη σύγχρονη τέχνη που επικεντρώθηκε στην πολυπλοκότητα του κολομβιανού πολιτισμού

Το σημερινό Doodle τιμά την Ana Mercedes Hoyos, μια διακεκριμένη Κολομβιανή καλλιτέχνιδα. Ήταν βραβευμένη ζωγράφος και γλύπτρια που κέρδισε πάνω από δεκαεπτά εθνικά και διεθνή βραβεία.

Η Ana Mercedes Hoyos ήταν πρωτοπόρος στη σύγχρονη τέχνη που επικεντρώθηκε στην πολυπλοκότητα του κολομβιανού πολιτισμού. Σαν σήμερα το 1968, η Ana Mercedes Hoyos βραβεύτηκε με την πρώτη θέση στην έκθεση «Environmental Spaces» του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Μπογκοτά.

Γεννημένος σε οικογένεια αρχιτεκτόνων στη Μπογκοτά της Κολομβίας στις 29 Σεπτεμβρίου 1942, ο Ana Mercedes Hoyos ενθαρρύνθηκε να σπουδάσει ιστορία της τέχνης από νεαρή ηλικία. Παρακολούθησε το Colegia Marymount πριν σπουδάσει εικαστικές τέχνες στο Πανεπιστήμιο των Άνδεων.

Αρχικά εξερεύνησε πιο μινιμαλιστικά και αφηρημένα στυλ, κάτι που οδήγησε στην πρώτη της σειρά Ventanas (Windows). Πολλοί θεωρούν αυτή τη συλλογή το σημείο καμπής της καριέρας της, καθώς κέρδισε το βραβείο Caracas National Salon of Artists της Κολομβίας.

Ana Mercedes Hoyos

Τις επόμενες δεκαετίες, ο Χόγιος τολμούσε σε νέες σφαίρες. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, κυκλοφόρησε το Atmósferas (Atmospheres), μια σειρά που εξερευνά τις παραμέτρους του φωτός που κέρδισαν διεθνή αναγνώριση. Στη συνέχεια δημιούργησε έργα με χλωρίδα και φρούτα που βρίσκονται συνήθως στην Καρχηδόνα, όπου έζησε τη δεκαετία του 1980.

Το καλλιτεχνικό ταξίδι της Hoyos την οδήγησε τελικά σε πίνακες νεκρής φύσης που εξέταζαν την πολυπολιτισμική ποικιλομορφία της Κολομβίας.

Αυτές οι νεκρές φύσεις συνδύασαν το υπερβολικό φως με τα εκρηκτικά τροπικά χρώματα για να αποτυπώσουν τους πλούσιους πολιτισμούς και τα τοπία της Καραϊβικής. Οι πίνακες του Hoyos απεικόνιζαν την αφροκολομβιανή κληρονομιά με έναν μαγικό, μαγευτικό τρόπο.

Σήμερα, ο κόσμος μπορεί να απολαύσει τη δουλειά της σε διάσημα ιδρύματα τέχνης όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Πόλη του Μεξικού, το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών στο Τόκιο, το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού στην DC, και ίσως το πιο σημαντικό, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μπογκοτά, από όπου ξεκίνησε το ταξίδι της.

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.
 

Πηγή: skai.gr