Γιγαντιαία επιχείρηση ιχνηλάτησης: 16 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα-652 δειγματοληψίες σε Λάρισα

Συναγερμός έχει σημάνει τόσο στη Λάρισα όσο και σε δομές σε Ξάνθη, Μαλακάσα και Λέσβο, όπου καταγράφηκαν νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν σήμερα, 13/5, 16 νέα κρούσματα, ενώ συνολικά ανέρχονται στα  2.760. Από αυτά τα 16 κρούσματα, τα 10 προέρχονται από τον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης Λάρισας και τις δομές σε Ξάνθη και Μαλακάσα. Στη Μαλακάσα τα κρούσματα είχαν σημειωθεί τέλη Απριλίου, όμως ανακοινώθηκαν σήμερα επίσημα.

Οι αρχές προχώρησαν σε γιγαντιαία επιχείρηση ιχνηλάτησης με το όνομα «Ημέρα 0-7-14». «Ημέρα 0» είναι η σημερινή, κατά την οποία διενεργήθηκαν 600 τεστ. Κατά την «ημέρα 7» θα γίνει νέα δειγματοληψία, ενώ την «ημέρα 14» θα γίνει παρακολούθηση της διασποράς.

17 συνεργεία του ΕΟΔΥ έσπευσαν στις περιοχές που σημειώθηκαν τα νέα κρούσματα για να κάνουν μαζικά τεστ.

Η αναζωπύρωση του ιού στον οικισμό της Νέας Σμύρνης φαίνεται πως προκλήθηκε σε κηδεία Ρομά, όπου δεν τηρήθηκαν τα μέτρα. Συνολικά στη Λάρισα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 17 κρούσματα. Από τα 17 τα 6 είναι σημερινά, με νεότερο, εκείνο μιας 48χρονης που ανήκει στην οικογένεια, της οποίας όλα τα μέλη βγήκαν θετικά.

Συνολικά έγιναν 652 δειγματοληψίες σε μια μέρα στη Λάρισα και μεταφέρονται στην Αθήνα στον ΕΟΔΥ για να εξεταστούν. Τα δείγματα έχουν ληφθεί με τέτοιο τρόπο, καθώς πέρα από το όνομα του ατόμου αναγράφεται και η διεύθυνση , προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί η χαρτογράφηση τους.  

Παράλληλα, 2 ακόμη κρούσματα καταγράφηκαν στην δομή-καραντίνα μεταναστών στα Μεγάλα Θέρμα της Λέσβου. Έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση σε όλες τις επαφές τους.

Τα πρώτα 4 τεστ των λιμενικών και των οδηγών που μετέφεραν τους μετανάστες στη δομή βγήκαν αρνητικά.
 

Πηγή: skai.gr