Γεωργιάδης σε ΣΚΑΪ: Δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίζουμε τους πλήρως εμβολιασμένους

Μέσα στις επόμενες ώρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις διευκολύνσεις στους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ότι είναι λάθος η χρήση της λέξης «προνόμια» καθώς ο πλήρως εμβολιασμένος πολίτης θεωρείται απόλυτα ασφαλής από τους γιατρούς «και προφανώς κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να τον περιορίζουμε».

«Το κράτος θα λάβει αποφάσεις και θα πει, αν αποφάσισες να κινδυνεύεις πολύ πρέπει να προστατεύσω εσένα και τους άλλους και θα έχεις μικρότερη κινητικότητα. Αν έχεις επιλέξει να κινδυνεύεις λίγο προφανώς δεν υπάρχει λόγος να περιοριστείς», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Θα ξέρετε σε λίγες ώρες

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα αφορούν κλειστούς χώρους και χώρους όπου γίνονται μαζικές συναθροίσεις, δηλαδή εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού. 

Στο ερώτημα πως θα βάζουν όρια οι επιχειρηματίες στους πελάτες τους, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι για παράδειγμα ο ανεμβολίαστος πελάτης θα μπορεί να βρίσκεται μόνο στον εξωτερικό χώρο και ο εμβολιασμένος θα μπορεί να μπορεί και στον εσωτερικό.

Δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες του σχεδίου, λέγοντας ότι θα γίνει σήμερα σύσκεψη, η διαδικασία είναι δυναμική και μπορεί να υπάρξουν αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. «Θα ξέρετε σε λίγες ώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ξεπεράστε το φόβο σας – Δείξτε υπευθυνότητα

Απευθύνθηκε σε όσους ακόμα διστάζουν να εμβολιαστούν λέγοντας ότι ακόμη κι εκείνος που είναι τόσο υπέρ του εμβολίου ένιωσε άβολα όταν ήρθε η ώρα του εμβολιασμού και τους παρότρυνε να ξεπεράσουν το φόβο τους επιδεικνύοντας κοινωνική, οικογενειακή, επαγγελματική υπευθυνότητα.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών τόνισε ότι τέτοιες αποφάσεις για το ποιος, πότε και πως θα εμβολιαστεί δεν τις λαμβάνει η κυβέρνηση αλλά οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Παράλογο να υπάρχει ανεμβολίαστος σεφ

«Ένας σεφ ανεμβολίαστος δεν μπορεί να υπάρχει, είναι αδιανόητο. Και που το συζητάμε είναι παράλογο» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται η λογική και δεν μπορεί να χρειάζεται να πει η κυβέρνηση σε κάποιον να κάνει το εμβόλιο.

Για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σχολίασε ότι ήδη για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι υγειονομική ήδη έχει καταλήξει η επιτροπή βιοηθικής αλλά γενικά δεν είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης.

Ο υπουργός τόνισε ότι σε συνδυασμό με την επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι καθώς υπάρχει πράγματι μια μείωση των νέων ραντεβού για εμβολιασμό. Οι σημερινές ανακοινώσεις σκοπεύουν ακριβώς στην επανεκκίνηση αυτής της διαδικασίας.

Θύμισε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ακόμη και εάν κολλήσουν την μετάλλαξη Δέλτα έχουν μηδενική πιθανότητα να καταλήξουν στην εντατική νοσοκομείου και να κινδυνεύσει η ζωή τους.

Πηγή: skai.gr