Γεωργαντάς σε ΣΚΑΪ: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για πιστοποιητικά σε πολίτες που εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό

Σε λειτουργία θα τεθεί αύριο η πλατφόρμα για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους σε χώρα της Ε.Ε ή σε άλλες 28 συνεργαζόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και Βρετανίας, και έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα προκειμένου να δηλώσουν ότι έχουν εμβολιαστεί και ειδικά οι άνω των 60 ετών να γλιτώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ που θα επιβάλλεται στους ανεμβολίαστους από την 16η Ιανουαρίου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντά μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι». 

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι εμβολιασμένοι δε χρειάζεται να εκδώσουν πιστοποιητικά νόσησης τονίζοντας ότι «είναι αυτονόητο αυτός που νοσεί για τις ημέρες της νόσησης ή της ανάρρωσης δεν ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Διακόπτεται η ισχύς του κι επανέρχεται εκ νέου μετά την παρέλευση των ημερών της νόσησής του». 

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, αυτό δεν γίνεται αυτόματα με τη δήλωση του θετικού τεστ επειδή τεχνικά δεν μπορεί να υποστηριχθεί, καθώς διαφέρουν οι μέρες νόσησης από ασθενή σε ασθενή. 

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εμβολιασμών πρώτης δόσης υπογραμμίζοντας ότι ειδικά στους άνω των 60 ετών από τους 520.000 ανεμβολίαστους, μετυά την απόφαση για την υποχρεωτικότητα, έχει εμβολιαστεί η ποργαμματίσει το ραντεβού του πάνω από το 40% των πολιτών.    
 

Πηγή: skai.gr