Γενική απεργία στα νησιά του Αιγαίου για το προσφυγικό - Ο ΣΚΑΪ στη Μόρια

Κλειστά είναι σήμερα καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες στα νησιά της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου λόγω γενικής απεργίας με αιτήματα που αφορούν το προσφυγικό.

Στις 12:00 θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα νησιά. Στη Μυτιλήνη, θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο, στη Χίο στην κεντρική πλατεία και στη Σάμο στο Βαθύ, στην κεντρική πλατεία.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΣΚΑΪ, Δημήτρη Πανόπουλο στη Μόρια αυτή τη στιγμή ζουν περίπου 17.000 άνθρωποι εντός και εκτός του Κέντρου Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών. Συνολικά στο νησί είναι περίπου 21.000 άνθρωποι. Χίλια άτομα έφτασαν στη Λέσβο από τις αρχές του χρόνου. 

Συγκλονιστικές οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του ΣΚΑΪ. Έχουν φτιάξει αυτοσχέδιες δομές έξω από τον καταυλισμό με πάγκους μικροπωλητών με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και όλα αυτά δίπλα σε στοίβες σκουπιδιών. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι εδώ και δυο χρόνια στη Μόρια και ακόμη δεν έχει εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους.

Οι κάτοικοι των νησιών με τη σημερινή τους κινητοποίηση, ζητούν να αποσυμφορηθούν τα νησιά, με τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα αλλά και να υπάρξει ισοκατανομή σε δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Δήμαρχοι και πολίτες απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα φιλοξενίας.

Παράλληλα, ζητούν μόνο μία μικρή δομή σε κάθε νησί για υποδοχή, καταγραφή, ταυτοποίηση με υγειονομική υποστήριξη και στη συνέχεια προώθηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να προωθηθούν. 
 

Πηγή: skai.gr