Γέφυρα Ρίου–Αντιρρίου: Μείωση του κόστους διέλευσης για καθημερινούς χρήστες - Επιστροφή χρημάτων από 1/1/23

Η εταιρεία ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα για εργαζόμενους καθημερινούς χρήστες της Γέφυρας και αναδρομική επιστροφή (των έξτρα) χρημάτων από 1η Ιανουαρίου

Τις φωνές των εργαζόμενων καθημερινών χρηστών της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και τις επισημάνσεις των τοπικών φορέων και της κυβέρνησης, εισάκουσε η διοίκηση της παραχωρησιούχου, ανακοινώνοντας χθες την κυκλοφορία ενός νέου εκπτωτικού προϊόντος για επιβατικά οχήματα κατηγορίας 2 (επιβατικά ΙΧ), που απευθύνεται σε χρήστες που χρησιμοποιούν τη Γέφυρα από 17 έως 25 ημέρες τον μήνα.

Για 44 διελεύσεις, οι συνδρομητές θα χρεώνονται σε μηνιαία βάση 9,60 ευρώ λιγότερο από πέρυσι, δηλ. η νέα κάρτα μηνιαίων διαδρομών που θα έχει την ονομασία «eργασίαpass», θα κοστίζει περίπου 232,96 ευρώ, από 242,56 ευρώ.
Το νέο εκπτωτικό πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο από την 1η Απριλίου, με τις εγγραφές να ξεκινούν τον Μάρτιο, κατόπιν νέας σχετικής ανακοίνωσης.

Επιστροφή χρημάτων

Μάλιστα, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι, στους συνδρομητές που θα επιλέξουν να εγγραφούν στο νέο εκπτωτικό πρόγραμμα, η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ θα επιστρέψει τη διαφορά που τυχόν προκύπτει μεταξύ του κόστους που επιβαρύνθηκαν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Μαρτίου 2023 κάνοντας χρήση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ e-Pass» και του κόστους που θα είχαν με το πρόγραμμα «eργασίαpass» για την ίδια περίοδο και αριθμό διελεύσεων.

Να σημειωθεί ότι η τιμή του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ e-Pass» είχε αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου στα 294,90 ευρώ τον μήνα, προκαλώντας τις αντιδράσεις χρηστών. Οι σχετικές λεπτομέρειες θα τους κοινοποιηθούν εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η Γέφυρα αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι, με αυτή τη νέα πρωτοβουλία, που επιτρέπει τη διατήρηση πολύ σημαντικών εμπορικών εκπτώσεων στους καθημερινούς χρήστες, «συνεχίζει τη δέσμευσή της για την τοπική κινητικότητα στην Ελλάδα, ενώ εξακολουθεί να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο εκπτώσεων μεταξύ όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας. Τέλος, η εταιρεία επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, ότι ακόμη και στο νέο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τηρεί τη δέσμευσή της να βρίσκει λύσεις ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες των καθημερινών χρηστών».

Παρεμβάσεις

Η κίνηση της Γέφυρας για αύξηση 22% του κόστους στο πρόγραμμα e-pass από τις αρχές του χρόνου, προκάλεσε αντιδράσεις από ομάδες καθημερινών χρηστών, τις οποίες διαδέχθηκαν παρεμβάσεις των όμορων δήμων (Πάτρα, Ναύπακτος, Μεσολόγγι) και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, που έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση της εταιρείας ήρθε μια ημέρα μετά την δήλωση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραγιάννη στην Βουλή, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αιτωλοακαρνάνα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, έκανε λόγο για «αστοχία» της εταιρείας που θα διορθωνόταν, καθώς η κίνηση αυτή διαφοροποιείται από τη συμφωνία που έχει γίνει με τους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους για πάγωμα των αυξήσεων.

Ζητούν μεγαλύτερη μείωση

Πάντως, πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος» αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι που ανακίνησαν το θέμα, αντιμετωπίζουν θετική την εξέλιξη με την προσφορά της Γέφυρας, όμως επιμένουν για μείωση κατά 60% του κόστους διέλευσης, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, με τη χορήγηση ονομαστικού voucher ανά εργαζόμενο.

Επαναδιαπραγμάτευση

Το θέμα ωστόσο, δεν φαίνεται να κλείνει εδώ, καθώς οι φορείς που συνεδρίασαν χθες στην Αιτωλοακαρνανία, θέτουν ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης με τη Γέφυρα ΑΕ όλων των προγραμμάτων διέλευσης, δεδομένης της παρέλευσης δέκα ετών και βάσει σχετικής διάταξης που υπάρχει μέσα στη σύμβαση.

Ζητούν μάλιστα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να λάβει υπόψη του την πρόταση των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία χρειάζεται μια μείωση κατά 60% του κόστους διέλευσης, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, με τη χορήγηση ονομαστικού voucher ανά εργαζόμενο.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης έχει καλέσει σήμερα στη 1 το μεσημέρι στο γραφείο του, τους ομολόγους του, της Ναυπάκτου και του Μεσολογγίου Βασίλη Γκίζα και Κώστα Λύρο, σε μια πρώτη συνάντηση για κοινή αντιμετώπιση του θέματος.

Εγγραφές εντός Μαρτίου - Τρια προγράμματα

Η ΓΕΦΥΡΑ θα αναπτύξει το νέο πρόγραμμα τις επόμενες εβδομάδες με στόχο το «eργασίαpass» να διατεθεί στους ενδιαφερόμενους χρήστες από την 1η Απριλίου, με τις εγγραφές των συνδρομητών να ξεκινάνε μέσα στον Μάρτιο.

Η εταιρεία θα διαθέτει τότε τρία εκπτωτικά προγράμματα για τα επιβατικά αυτοκίνητα (κατηγορία 2):

1.Το ΓΕΦΥΡΑ E-Pass για συχνούς χρήστες που διέρχονται από τη Γέφυρα περισσότερες από δύο φορές τον μήνα.

2.Το E-pass «Aller Retour» που προσφέρει 2 διελεύσεις με συνολικό κόστος 14€ (7€/διέλευση) με την προϋπόθεση ότι η διέλευση επιστροφής θα πραγματοποιηθεί εντός 4 ωρών από την αρχική διέλευση.

3. Το «eργασίαpass» που θα εστιάζει στους καθημερινούς χρήστες που χρησιμοποιούν τη Γέφυρα κατά μέσο όρο 22 ημέρες τον μήνα:

-Παρέχοντας οικονομικότερες διελεύσεις σε σύγκριση με το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ E-Pass», για όσους πραγματοποιούν από 34 ως 51 διελεύσεις τον μήνα.

- Αν ο συνδρομητής πραγματοποιεί 42 ως 45 διελεύσεις τον μήνα, το συνολικό κόστος διελεύσεων θα είναι μικρότερο από το 2022 (9,66€ για 44 διελεύσεις).

-Είναι οικονομικότερο από το κόστος του πορθμείου για 36 έως 51 διελεύσεις τον μήνα. Για συνολικό δε αριθμό 44 διελεύσεων σε μηνιαία βάση είναι οικονομικότερο από το πορθμείο κατά 53,10€.

Πηγή: pelop.gr