Κλείσιμο

Φωτιές: «Πορτοκαλί» συναγερμός για έξι περιφέρειες σήμερα - Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία

Οι φωτιές αυτή την ώρα στην Ηλεία δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές ενώ δεν παρουσιάζουν πλέον ενεργό μέτωπο - Σχέδιο εμπρησμού καταγγέλλουν οι κάτοικοι - Προσαγωγή υπόπτου για έμπρησμο 

Σε συναγερμό έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, στη σκιά και των πύρινων μετώπων στην Ηλεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για την Κυριακή προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Χάρτης

Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές, Στρατιωτικές δυνάμεις και κλιμάκια της Δασικής Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, για τις συγκεκριμένες περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ηλεία: Σχέδιο εμπρησμού καταγγέλλουν τοπική αυτοδιοίκηση - κάτοικοι

Συναγερμό προκάλεσαν στις πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας τα τρία πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν το Σάββατο το μεσημέρι σε διάφορα σημεία στον νομό, στις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα και Σαλμώνη του δήμου Πύργου, καθώς και στην περιοχή Φαναράς του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι φωτιές αυτή την ώρα στην Ηλεία δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές, ενώ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν παρουσιάζουν πλέον ενεργό μέτωπο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις Πυρόσβεσης αντιμετώπισαν διάσπαρτες εστίες. Για εμπρησμό έκαναν λογο, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Πύργου Ηλείας Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Όπως τόνιζαν και κάτοικοι στην περιοχή μέσα σε λίγα λεπτά, ξέσπασαν τέσσερα πύρινα μέτωπα σε διάφορα σημεία στον νομό, προκαλώντας τον μέγιστο συναγερμό στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Οι φωτιές ξεσπούσαν η μία μετά την άλλη σε τέσσερα σημεία, από τον Πύργο έως την Αρχαία Ολυμπία, γεγονός που προκάλεσε τις βάσιμες υποψίες των κατοίκων. Το σενάριο του εμπρησμού ενισχύεται από το γεγονός ότι πριν λίγα 24ωρα, στο ίδιο σημείο στην Αρχαία Ολυμπία, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, είχε ξεσπάσει φωτιά, η οποία επίσης αντιμετωπίστηκε πολύ γρήγορα.

Την προσαγωγή ενός υπόπτου, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες, επιχείρησε να βάλει φωτιά σε περιοχή κοντά στο χωριό Μουριές, στην Ηλεία, προχώρησαν χθες οι αρχές.

Η έρευνα για το συγκεκριμένο περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ο ύποπτος  ανακρίνεται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκεται στο μπαράζ των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην  Ηλεία.

Σημειώνεται ότι από το απόγευμα της Παρασκευής έως το απόγευμα του Σαββάτου εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές.


 

Πηγή: skai.gr