Ενισχύσεις από Ήπειρο, Στερεά και Πελοπόννησο στο Λουτράκι: Μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες από την Εθνική Οδό

Δεκάδες πυροσβέστες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία του μετώπου πριν φτάσει στους οικισμούς που βρίσκονται νότια της Εθνικής Οδού - Απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι

Μάχη με το μεγάλο πύρινο μέτωπο στο Λουτράκι δίνουν δεκάδες πυροσβέστες, οι δυνάμεις των οποίων ενισχύθηκαν με κλιμάκια από την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Το κρίσιμο σημείο, σύμφωνα με τους αρμόδιους, είναι να αναχαιτιστεί η φωτιά στην Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών, προκειμένου οι φλόγες να μην περάσουν στους οικισμούς νότια της Εθνικής. 

Το μέτωπο της φωτιάς εξελίσσεται πολύ επικίνδυνα στο σημείο και για τον λόγο αυτό έχει αποφασιστεί να παραμείνει κλειστή η εθνική οδός, στο ρεύμα προς Κόρινθο, από το ύψος της Κινέτας έως και την Κόρινθο. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 135 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 50 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου θα πραγματοποιούν ρίψεις νερού από οκτώ αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα. Μάλιστα, δύο από τα ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους.

Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 40 άτομα ως πεζοπόρα τμήματα, καθώς και τέσσερα μηχανήματα έργων.

Σύμφωνα πάντα με την πυροσβεστική, απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι σε αρκετές περιπτώσεις και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε αρκετά σπίτια.

Μηνύματα από το 112 - Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί

Μήνυμα από το 112 στάλθηκε στους κατοίκους των περιοχών Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή. Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Καλαμάκι Ίσθμια, Παράδεισος εκκενώστε προς Κόρινθο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

 αστυνομικοί έσπευσαν να απομακρύνουν νωρίτερα τους κατοίκους από τον οικισμό Άγιο Χαράλαμπο πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα.  

 Νωρίτερα, ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση μέσω του loutrakiblog.gr να εκκενωθεί άμεσα ο οικισμός αυτός και να απομακρυνθούν από τις γύρω περιοχές όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες.

Από τους πυκνούς καπνούς και την χαμηλή ορατότητα έκλεισε η Εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφεριάρχη Κορίνθου, Χάρη Βυτινιώτη οι φλόγες έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια. Έχουν καεί εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πεύκα, ενώ υπάρχουν αναφορές όπως είπε και για ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας.

Πυρκαγια

Ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η πυρκαγιά είναι τεράστια. Είπε επίσης πως τα 1.200 παιδιά που βρισκόντουσαν σε κατασκήνωση της περιοχής έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία στο Κλειστο Γυμναστήριο Γαλανόπουλος.

Εκκενώνεται το γηροκομεί «Ελπίς»

Παράλληλα, στο «Αλεξάνδρειο» συνεδριακό κέντρο μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, οι τρόφιμοι του γηροκομείου «Ελπίς», έπειτα από την εντολή εκκένωσης που δόθηκε, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή Καλλιθέα.

Μήνυμα από το 112

Νωρίτερα, στάλθηκε μήνημα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Καλλιθέα, Πευκιάς, Ειρήνη αλλά και παιδικές κατασκηνωσεις που υπάρχουν στις περιοχές.

Κατασκηνωση

 

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🔥 Δασική πυρκαγιά στην #Καλλιθέα #Κορινθίας

🆘 Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Καλλιθέα #Πευκιά #Ειρήνη #Κορινθίας εκκενώστε προς #Λουτράκι

‼️ Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki

Στο σημείο βρίσκονται 54 πυροσβέστες με 19 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Επίσης, στην περιοχή επιχειρούν 44 αστυνομικοί με 20 οχήματα.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών με τη φορά των ανέμων να αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση.

Πηγή: skai.gr