Φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς: Βελτιωμένη η κατάσταση στο μεγαλύτερο τμήμα του πύρινου μετώπου

Το βάρος δίνεται στο νοτιοδυτικό και δυτικό τμήμα, ώστε να εξασφαλιστεί η αποικία του μαυρογύπα.

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στο Δάσος της Δαδιάς που καίει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. 

Αυτή την ώρα όλος ο σχεδιασμός και η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται κυρίως στο δύσκολο νοτιοδυτικό μέτωπο. η κατάσταση είναι δύσκολη νοτιοδυτικά κυρίως. Εκεί πλέον επικεντρώνεται. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα να την ανοίξει αρκετά προς τα εκεί. Στο σημείο αυτό δεν βρέχει. Δεν έχει θιχτεί ωστόσο η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καεισας περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό.
Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, στελέχη των δύο Υπουργείων και ανώτατους Αξιωματικούς του ΠΣ βρίσκονται από χθες στη Δαδιά για το επιτόπου συντονισμό των

Το βορειοανατολικό τμήμα της φωτιάς, προς τη Μονή και το δασικό φυτώριο, επίσης έχει καλύτερη εικόνα, καθώς λειτούργησε πολύ καλά η ζώνη που ανοίχτηκε από τις δυνάμεις (υλοτόμους και πυροσβέστες) περιμετρικά της Μονής.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στο ανατολικό τμήμα, προς Λυκοφη.

Το βάρος δίνεται στο νοτιοδυτικό και δυτικό τμήμα, ώστε να εξασφαλιστεί η αποικία του μαυρογύπα.

Δουλεύουν από χθες οι υλοτόμοι του Δασαρχείου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν 2 αντιπυρικές ζώνες, ώστε να τοποθετηθούν και επίγειες δυνάμεις ως γραμμή άμυνας μαζί με τα εναέρια μέσα.

Για την βελτίωση της εικόνας της φωτιάς μίλησε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στη Δαδιά βρίσκεται από χθες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα έχει σύσκεψη το πρωί με τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη και αντιπεφερειάρχη, την επιτελική ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος, τις  Δασικές Υπηρεσίες, την ΕΛΑΣ και το Στρατό.

Η οικολογική καταστροφή στο παρθένο δάσος είναι τεράστια και θα αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση μόλις σβήσουν οι φλόγες. 

Το δάσος είναι καταφύγιο για 205 είδη σπάνιων πουλιών, μερικά από τα οποία έχουν εκεί την μοναδική αποικία τους στα Βαλκάνια. Επίσης, σε αυτό το δάσος βρίσκονται πολλά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα στο οικοσύστημά τους.

Οι ταΐστρες των πουλιών έχουν καεί ολοσχερώς και αυτά έχουν μεταναστεύσει σε πιο πεδινές περιοχές, ενώ τα ζαρκάδια έχουν κινηθεί προς τα Πομακοχώρια για να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Παράλληλα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 τόνισε ότι «έχει προστατευθεί ο πυρήνας του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς  εκεί όπου είναι οι φωλιές των αρπακτικών».

Τόνισε πως οι πελαργοί έχουν βγει έξω από το δάσος, αλλά τα αρπακτικά έχουν φύγει μέσα στο δάσος και δεν κινδυνεύουν 

Χθες το βράδυ, στις 8:45 εστάλη δεύτερη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους για να να εκκενώσουν προς Σουφλί και Γιαννούλι.

Το χωριό της Δαδιάς δεν απειλείται, καθώς η φωτιά στράφηκε από χθες προς την Εθνική Οδό.

Μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει απόψε η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος. Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».

Πηγή: skai.gr