Καίγεται το παρθένο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους

Κινδυνεύουν οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών πουλιών - Σε τρία σημεία επιχειρούν τα πεζοπόρα τμήματα - Σε δύο κύματα τα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας

Απόλυτη καταστροφή... Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τη ζημιά από τη φωτιά στο παρθένο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο. Η πυρκαγιά που καίει για δεύτερη ημέρα στον δήμο Σουφλίου, προϊδεάζει για μία πραγματικά δύσκολη νύχτα. Με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εναλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου, το πύρινο μέτωπο οδηγείται νότια προς τη Λευκίμη, βόρεια προς τη Δαδιά, και ταυτοχρόνως δυτικά, προς το κεντρικό τμήμα του πυρήνα προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου βρίσκονται και οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών πτηνών.  
 
Σύμφωνα με στελέχη της δασικής υπηρεσίας και τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, η πυρκαγιά ακολουθεί μία ανεξέλεγκτη πορεία, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, που σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση κατάσβεσής της από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά την ισχυρή συγκέντρωση των τελευταίων (320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή και εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας, μηχανημάτων έργου και πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ. και υδροφόρων ΟΤΑ).

Στην πυρκαγιά στο δασος της Δαδιάς οι δυναμεις της πυροσβεστικης αυτή την ώρα κάνουν εγκαταστάσεις στα τρία σημεία, που έφυγε η πυρκαγιά, εξωτερικά της περιμέτρου (βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά).  Έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα και ΕΜΟΔΕ και έχουν πιάσει ήδη το βορεινό κομμάτι. Θα δουλέψουν μέχρι το πρωϊ. Στόχος να επανέλθουν στην αρχική περίμετρο. 

Με το πρώτο φως αρχίζουν τα τοπικά εναέρια (2 PZL, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Chinoock). Θα ακολουθήσουν 3 Erickson με 20' διάφορα, 2 CL415 και ένα ΑΒ214. Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε χθες στην Δαδιά στον Έβρο, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Μάχη με τις φλόγες για δεύτερο 24ωρο στη Δαδιά - Μεγάλη αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό μέτωπο

Η φωτιά παρουσίασε μεγάλη αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό τμήμα του πύρινου μετώπου. Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί περαιτέρω και ο στόχος παραμένει ο περιορισμός της, ώστε να διασωθεί το παρθένο δάσος στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής το μετωπο κινείται δυτικά προς παρθένες δασικές εκτάσεις ενώ υπάρχει δυσκολία στην κατάσβεση της πυρκαγιάς λόγω του ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης αποτελούμενη από μαύρη πεύκη, τραχεία πεύκη καθώς κι άλλα φυλλοβόλα είδη και η προσέγγιση στο σημείο είναι δύσκολή (φτωχό οδικό δίκτυο δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη). 

Δείτε βίντεο από το e-evros: 

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ.

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μέχρι τώρα από τον Στρατό (εκτός από τα εναέρια 4 CL-415, 2 PZL, 2 MI8, 2 AT8T, 1 B-214) έχουν διατεθεί επιπλέον:

  • 2 CH-47D
  • 6 Προωθητές γαιών
  • 1 Φορτωτής
  • 3 M/S 290GD
  • Τμήματα "ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ" κ μέσα Μηχανικού του Στρατού

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Επιπλέον, ο κ. Αρτοποιός αναφέρθηκε στην άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας απευθύνοντας έκκληση στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες: «Εφιστούμε την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν, και βέβαια αυτές οι συνθήκες ευνοούν στο μέγιστο βαθμό την έναρξη και την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Παράλληλα, δεδομένου ότι αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Περιφέρεια Αττικής και την Εύβοια, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε: «Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο! Δεν κάνουμε θερμές εργασίες! Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί! Αν δούμε καπνό ή φωτιά καλούμε αμέσως το 112 ή το 199».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής: 

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν 393 δασικές πυρκαγιές. Σήμερα εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές με τις σημαντικότερες στα Μέγαρα, στην Ηλεία, στη Λέσβο, στην Αρτέμιδα Αττικής και στην Ανδρίτσαινα Ηλείας.

Οι περισσότερες από το σύνολο των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Ταυτόχρονα την τελευταία εβδομάδα αντιμετωπίσαμε 800 αστικές πυρκαγιές.

Για την πυρκαγιά που μας απασχολεί περισσότερο, στο δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί Έβρου, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε εχθές το μεσημέρι στις 14:28. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 10 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί, από χθες, σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή. Μαζί μας επιχειρούν, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που έχει διαθέσει, 7 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, η Δασική Υπηρεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη. Ταυτόχρονα, επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Αυτή τη στιγμή, το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της. Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επιχειρούν, για να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου.

Πριν από λίγη ώρα, στις 18:35 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Φανάρι στη Ανδρίτσαινα Ηλείας. Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 23 οχήματα. Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση και η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι κυρίως η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα, καθώς και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Εφιστούμε την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν και βέβαια αυτές οι συνθήκες ευνοούν στο μέγιστο βαθμό την έναρξη και εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Επίσης, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Περιφέρεια Αττικής και την Εύβοια.

Τονίζουμε για ακόμη μια φορά: Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο! Δεν κάνουμε θερμές εργασίες! Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί! Αν δούμε καπνό ή φωτιά καλούμε αμέσως το 112 ή το 199.

Για κάθε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ».

Φωτιά στην Δαδιά Έβρου

Φωτιά στον Έβρο

Πυρκαγιά στο Φανάρι Ανδρίτσαινας Ηλείας

Ο κ. Αρτοποιός σημείωσε πως πλέον είναι οριοθετημένη η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Φανάρι Ανδρίτσαινας, στην Ηλεία.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 56 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 23 οχήματα, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Η πυρκαγιά είχε πορεία προς τα χωριά Μύλους και Φανάρι.

#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Φανάρι Ανδρίτσαινας Ηλείας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 22, 2022
Πηγή: skai.gr