Φωτιά στη Λέσβο: Χιλιάδες στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες - Μεγάλη καταστροφή στους ελαιώνες του νησιού

Οι πυροσβέστες έδωσαν χθες το βράδυ μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες έξω από το χωριό Σταυρός, στα βορειοανατολικά του νησιού.

Δύσκολη ήταν η νύχτα και στην Λέσβο λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε το Σάββατο από την παραλία των Βατερών.

Mε υπεράνθρωπη προσπάθεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να μην μπει η φωτιά μέσα στα εκκενωμένα χωριά της Βρίσας, στην ανατολική πλευρά της φωτιάς, και Σταυρός, στη δυτική πλευρά.

Στόχος με την βοήθεια των αεροπυροσβεστικών μέσων, μέχρι το μεσημέρι να ελεγχθούν τα μέτωπα.

«Δεν έχει αέρα, ας ελπίσουμε πως μέχρι νωρίς το απόγευμα θα έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τα μέτωπα» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Ανδρέας Αξής.

Εκτός κινδύνου είναι και το χωριό Βρίσα, το οποό επίσης εκκενώθηκε.

Τεράστιο είναι το μέγεθος της καταστροφής, αφενός επειδή κάηκαν χιλιάδες στρέμματα, αφετέρου επειδή επλήγη το τουριστικό προϊόν της περιοχής λίγο πριν ξεκινήσει ο Αύγουστος που είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας για την περιοχή.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση» ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Αξής, αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας στη Δυτική Λέσβο.

Ο κ. Αξής επισήμανε ότι κάηκαν 4-5 σπίτια, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 6 κτίρια ενώ πάνω από 20 έχουν υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές. Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.  

Σύμφωνα με το lesvosnews, η έκταση που έχει καεί μέχρι στιγμής πλησιάζει τα 20.000 στρέμματα. 

Τεράστια είναι η καταστροφή και στον ελαιώνα της περιοχής με τους ελαιοπαραγωγούς να είναι σε απόγνωση.

Πηγή: skai.gr