Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Φυλή: Κάηκαν σπίτια - Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση περιοχών προς Μενίδι - Αγωνία για την Πάρνηθα

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες - Έκκληση στους κατοίκους να απομακρυνθούν - Οι δρόμοι που είναι κλειστοί

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Φυλή. Λίγο πριν τις 19.30 το απόγευμα της Τρίτης με νέο μήνυμα του 112 οι πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Νταρδίζα κλήθηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και κατευθυνθούν προς το κέντρο του Μενιδίου.

Λίγα λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα η Πολιτική Προστασία μέσω του 112 έδωσε εντολή εκκένωσης των Άνω Λιοσίων και των οικισμών Γεννηματά και Κανάλας. Νωρίτερα, είχε δοθεί μήνυμα εκκένωσης και του οικισμού Πανόραμα. Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώνεται στην περιοχή της Χασιάς. Προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα μετέβη στην Πολιτική Προστασία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου που μίλησε στον ΣΚΑΙ έχουν απεγκλωβιστεί από την περιοχή περίπου 90 άτομα. Μάλιστα 6 άτομα, προσκυνητές που βρίσκονταν σε Μονή απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο. Πλέον ο μεγάλος φόβος είναι να μην φτάσει το πύρινο μέτωπο στην Πάρνηθα.

112 Λιόσια

 

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση, στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στην περιοχή της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» στη Φυλή.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο σημείο όπου έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά καθιστούν δύσκολο το έργο των δυνάμεων.

Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΛΑΣ για να συνδράμουν στην απομάκρυνση όσων βρίσκονταν μέσα στην Μονή Κλειστών.

Φυλή

Φυλή

Φυλή

Φυλή

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 κοντά στη Μονή Κλειστών και πολύ γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Κύκλωσε τη Μονή Κλειστών, όπου μέσα βρίσκονται μοναχές.

Στελέχη της ΕΜΑΚ έφτασαν στο μοναστήρι για να τις απομακρύνουν. Διαπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους και έως αυτή την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος για τις ίδιες και το μοναστήρι. Θα επιχειρηθεί η μεταφορά των μοναχών προς τα Δερβενοχώρια. 

Νωρίτερα, οι κάτοικοι της περιοχής της Φυλής ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν από τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Άνω Λιόσια.

φυλή

Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν, μέχρι στιγμής, κινητοποιηθεί 62 πυροσβέστες με 26 οχήματα και από αέρος συνδράμουν 5 ελικόπτερα. Παράλληλα, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Μερική άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στον Ασπρόπυργο - Που υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας λόγω της πυρκαγιάς στη Φυλή

Σε μερική άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στον Ασπρόπυργο και στη Φυλή προχώρησε η Αστυνομία, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση.

Ειδικότερα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο ΝΑΤΟ από τον κόμβο Θριασίου έως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και σε Αγίας Σοφίας και λεωφόρο ΝΑΤΟ προς το βουνό.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Από τη Λ. Φύλης και Θρασύβουλου
  • Από τη συμβολή της Λ. Φυλής και περιφερειακής Αγίου Κυπριανού

Αντίθετα παραμένει κλειστό το τμήμα της Αττικής Οδού από την περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παράλληλα, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω της πυρκαγιάς στα εξής σημεία: 

  1. Από την Λ. Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγια Κανάλα
  2. Από την πλατεία Φυλής 
  3. Από την TOYOTA ( Λόφος Κυρίλλου)
  4.  Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»
  5. Στη Λ. Φυλής και 25ης Μαρτίου
  6. Στην οδό Αγίου Διονυσίου στο ύψος του στρατοπεδου Καποτα στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Νταρδίζας
  7. Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου στην περιοχή των Αχαρνών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Πρωτοψάλτη, υπάρχουν πληροφορίες ότι η φωτιά έχει ήδη κάψει ένα σπίτι και μια επιχείρηση, ενώ πλησιάζει επικίνδυνα και άλλα σπίτια στην Φυλή. Το μέτωπο της Φυλής κινείται προς τον αστικό ιστό, επισήμανε μιλώντας στον Σκάι, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. 

Η μεγάλη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να μην περάσει η φωτιά προς την Πάρνηθα. Ήδη οι κάτοικοι της Φυλής, δίνουν μάχη για να σώσουν τα σπίτια τους, καθώς οι φλόγες έχουν αγγίξει τον οικισμό. 

Πηγή: skai.gr