Φίλης στον ΣΚΑΪ: Πώς η Ελλάδα ύψωσε διπλωματικό τείχος με την «βοήθεια» της Τουρκίας (vid)

«Η Ελλάδα όχι μόνο επέδειξε αξιοπρόσεκτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα στην έκδοση της τουρκικής NAVTEX και την προσπάθεια της Άγκυρας να μας αιφνιδιάσει αλλά ακόμη κατάφερε με την «βοήθεια» της Τουρκίας να υψώσει ένα διπλωματικό τείχος». Σε αυτή την εκτίμηση προέβη μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΔΙΣ, Κωνσταντίνος Φίλης.

Όπως τόνισε ο κος Φίλης για εμάς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ευνοικό δίπολο.

"Το δίπολο Γερμανίας, η οποία προεδρεύει στην ΕΕ και Γάλλίας η οποία την "πιέζει" ενώ δεν συνομιλεί με την Τουρκία, είναι μια καλή συγκυρία για την ώρα" κατέληξε ο κος Φίλης υπογραμμίζοντας πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. 

Σύμφωνα με τον κο Φίλη, οι προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα συσσωρεύονται με αποτέλεσμα το σύνολο της τουρκικής πολιτικής να λειτουργήσει αργά ή γρήγορα περισσότερο βλαπτικά για τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Με όλη αυτή την πολιτική η οποία έχει υπερβεί τα εσκαμμένα εδώ και καιρό, κάποια στιγμή θα προκύψει ένας λογαριασμός. Και αυτός ο λογαριασμός δεν θα είναι καλός για τον πρόεδρο Ερντογάν,θα είναι δυσάρεστος» είπε συγκεκριμένα τονίζοντας πως μπορεί να μην υπάρχει μια ευρωπαϊκή αντίδραση που να είναι όσο αποφασιστική και άμεση θα θέλαμε, αλλά αν μη τι άλλο είναι γεγονός πως αυτά που γίνονται από πλευράς Τουρκίας αθροίζονται.

Συνοψίζοντας πως η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά κάθε έννοια δικαίου, ο Διευθυντής του ΙΔΙΣ υπογράμμισε πως είναι μια χώρα που φέρει τον τίτλο του παραβάτη.

«Είτε μιλάμε για δίκαιο της θάλασσας, είτε μιλάμε για δίκαιο συνθηκών, επί παραδείγματι Συνθήκη Λωζάνης, είτε μιλάμε για εθιμικά δίκαια, είτε μιλάμε για τον πολιτισμό, με αυτό που έγινε με την Αγία Σοφία» εξήγησε.

Μάλιστα, όσον αφορά την τριμερή του Βερολίνου και το ότι αμφισβητείται εν τέλει πως τα μηνύματα της έγιναν αντιληπτά από την γείτονα, ο κος Φίλης επεσήμανε πως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα ορθώς μετείχε σε αυτή διότι διαφορετικά η Τουρκία θα χρέωνε σε εμάς την έκδοση της NAVTEX.

«Αφού δεν συνομιλούμε, εμείς κινούμαστε μονομερώς» θα έλεγε η Άγκυρα κατά τον Διευθυντή του ΙΔΙΣ.

Η Ελλάδα πήγε στην τριμερή και τήρησε τα συμφωνηθέντα, μη δημοσιοποιώντας το γεγονός εφόσον επρόκειτο για μια μυστική συνάντηση. Στον Αντίποδα ο Μελβούτ Τσαβούσογλου ανακοινώνοντας το γεγονός απώλεσε την εμπιστοσύνη των Γερμανών και έκανε κακό στην χώρα του.

"Η Γερμανία είδε από την μια πλευρά την Ελλάδα να τηρεί την μυστικότητα της συνάντησης και από την άλλη την Τουρκία να την «βγάζει στη φόρα." είπε συγκεκριμένα.

Παράλληλα, στην τριμερή συμφωνήθηκε ένας «οδικός άξονας» αποκλιμάκωσης. Όταν μια εβδομάδα μετά από αυτή τη συμφωνία, έχοντας ήδη εκθέσει την μυστικότητα της συνάντησης, εκδίδεις μια NAVTEX η οποία μάλιστα ξεκινούσε σε 24 ώρες, αν μη τι άλλο είσαι εκτεθειμένος, κατέληξε ο κος Φίλης.

Πηγή: skai.gr