Φίλης στον ΣΚΑΪ: Κοινό μέτωπο Ελλάδας-Γαλλίας κατά Ερντογάν

Τις προκλήσεις των Τούρκων και τη στάση της Αθήνας σχολίασε στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ ο Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης.

Ο κ. Φίλης είπε πως θα υπάρξει κοινή προσπάθεια Ελλάδας-Γαλλίας να στείλουν έναν μήνυμα προς την Τουρκία για να μπει ένα «φρένο» στις προκλητικές κινήσεις της.

Όπως είπε, πλέον, αντιλαμβάνονται όλοι ότι οι κινήσεις τις Τουρκίας θα αποτελέσει πολύ κακό σενάριο για την Αίγυπτο. Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, επίσης, αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει.

Η Ελλάδα έχει το πρόβλημα με το τουρκολυβικό σύμφωνο όσο παγιώνεται ο Σάρατζ στην εξουσία στη Λιβύη, τόνισε.

Επίσης, οι Ρώσοι έχουν άλλα συμφέροντα στη Λιβύη και έχουν βρει ένα modus operandi με την Τουρκία, η οποία κατάφερε στρατιωτικά να ενδυναμώσει τη θέση της εν μέσω πανδημίας. 

Ο κ. Φίλης επεσήμανε πως γενικότερα φαίνεται να υπάρχει διάθεση «φρεναρίσματος» του Ερντογάν, που κινείται σε βάρος των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ. 

Τέλος, είπε πως η αποστολή «IRINI» δεν έχει τα μέσα και τα εργαλεία να καλύψει μια τεράστια θαλάσσια περιοχή. Η Ευρώπη παίρνει στο τέλος τις αποφάσεις. «Δεν είναι καθόλου εύκολη η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς.»
 

Πηγή: skai.gr