Φίλης σε ΣΚΑΪ: Στα όρια ορθολογισμού και ανορθολογισμού ο Ερντογάν – Τι συμβαίνει

Τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα άλλα ανοιχτά του μέτωπα ανέλυσε ο Κωνσταντίνος Φίλης Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν κινείται στο όριο μεταξύ ορθολογισμού και ανορθολογισμού. Το δείχνουν οι κινήσεις του και πέραν των ελληνοτουρκικών. Ή έχει διαλέξει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή ή όλα εντάσσονται σε ένα ανατολίτικο παζάρι που ξέρει καλά», τόνισε ο κ. Φίλης.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στην πρόσκληση που έκανε στη Χαμάς και τα διαβατήρια που εξέδωσε σε στελέχη της, κάτι που προβλημάτισε ιδιαίτερα ΗΠΑ και Ισραήλ, αλλά και την καταδικαστική τουρκική δήλωση που έγινε σήμερα κατά της Ρωσίας, γιατί υποδέχθηκε στελέχη Κούρδων στη Μόσχα.

«Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμη και με χώρες που υποτίθεται ότι η Τουρκία θέλει να έχει ένα μέτωπο, δεν υπάρχει λογική. Δημιουργούνται ρήγματα», εξήγησε.

Επιπλέον, τόνισε ότι ο τρόπος που κινείται το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος, υποχρέωσε ακόμη και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, που τηρούσε μια στάση αναμονής και ισορροπιών, να πει ότι η Ελλάδα είναι φίλη χώρα.

Ο κ. Φίλης εκτίμησε πως είτε κάτι δεν πάει καλά είτε ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι θα καταφέρει να χρησιμοποιεί όλα αυτά τα μέτωπα ως εργαλεία πίεσης απέναντι σε όλες τις πλευρές.

Η λογική λέει ότι η Τουρκία θα αποκλιμακώσει

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι η λογική λέει ότι τις επόμενες ημέρες η Τουρκία θα θελήσει να αποκλιμακώσει και δεν θα χρειαστεί τελικά να φτάσουμε έως τις 24 – 25 Σεπτεμβρίου και το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο, ωστόσο «αυτές τις ημέρες λογική και Ερντογάν δεν είναι ταυτόσημες έννοιες.

Για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, επεσήμανε ότι η στρατηγική της ΕΕ έναντι της Τουρκίας δεν είναι καθαρή, τα μηνύματα που έχουν σταλεί στην Άγκυρα είναι θολά ενώ χώρες με μεγάλη έκθεση στην τουρκική οικονομία όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία θα επηρεαστούν.

«Τα μηνύματα που έχουν σταλεί στην Άγκυρα τις αμέσως προηγούμενες ημέρες είναι θολά. Να μην γελιόμαστε γι αυτό. Επίσης η Τουρκία γνωρίζει ότι όσο βαθύτερες είναι κυρώσεις, τόσο περισσότερο θα επηρεαστούν και οι οικονομίες κρατών μελών της ΕΕ που έχουν μεγάλο βαθμό έκθεσης στην τουρκική οικονομία».

Πηγή: skai.gr