Φίλης σε ΣΚΑΪ: Πόσο σοβαρή είναι η πρόταση Μισέλ – Η «ασίστ» Στόλτενμπεργκ σε Τουρκία

Την πρόταση που διατύπωσε ο Σάρλ Μισέλ για πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή της Τουρκίας αλλά και την ανακοίνωση του Γενς Στόλτενμπεργκ περί τεχνικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας στο ΝΑΤΟ που διέψευσε η Αθήνα, σχολίασε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη.

Για την πρόταση του Σαρλ Μισέλ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», τόνισε λέγοντας πως όταν εκπροσωπείς έναν ευρωπαϊκό θεσμό δεν μπορεί να ρίχνεις στο τραπέζι μια πρόταση «και να το αφήνεις εκεί».

«Η πρόταση αυτή δεσμεύει το σύνολο της ΕΕ;», διερωτήθηκε ο κ. Φίλης σημειώνοντας ότι το πιθανότερο θα ήταν η Άγκυρα να θέλει να αποκλείσει την Κύπρο από μια τέτοια διάσκεψη καθώς δεν την αναγνωρίζει, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό να το δεχθεί η ΕΕ.

Επίσης εξήγησε ότι δεν έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι η βάση της συζήτησης, αν δηλαδή θα είναι το Δίκαιο της Θάλασσας ή θα είναι γενικώς και αορίστως μια συζήτηση χωρίς οριοθετημένο πλαίσιο.

«Καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί ιδιαίτερα σε τόσο ευαίσθητες στιγμές σε αυτά που λέμε», είπε ο κ. Φίλης διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για μια κακή πρόταση, αλλά θα πρέπει να διαμορφωθεί πριν γίνουν ανακοινώσεις.

«Δεν είναι κακή η πρόταση ως ιδέα, αλλά να διαμορφωθεί και να την πούμε όταν θα έχει ολοκληρωθεί. Όχι ως μια πρόταση, που ρίχνουμε στο τραπέζι μόνο και μόνο για να πούμε ότι είπε και ο Σαρλ Μισέλ κάτι», σημείωσε ο καθηγητής.

Το «ασίστ» Στόλτενμπεργκ σε Τσαβούσογλου

Σχετικά με την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Φίλης είπε ότι ενδεχομένως να θέλησε να προκαταλάβει και τις δύο πλευρές υπό την αγωνία ότι κάτι μπορεί να γίνει και να υπάρξει εμπλοκή στην οποία θα εμπλακούν και άλλα μέλη της συμμαχίας. Θύμισε μάλιστα πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ έχει χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό» και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ «παρωχημένο σχήμα».

Ωστόσο ο κ. Φίλης σημείωσε ότι οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Στόλτενμπεργκ τα τελευταία χρόνια είναι πολύ ευνοϊκές για την Τουρκία και πως χθες, έστω και προς ώρας, την έβαλε από τη δύσκολη θέση, να πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει αποκλιμάκωση.

Ο διεθνής παράγοντας, πρόσθεσε ο κ. Φίλης αντιλαμβάνεται ότι για να υπάρξει αποκλιμάκωση πρέπει η Τουρκία να κάνει κίνηση απομακρύνοντας το Ορούτς Ρέις. Με την ανακοίνωση του ο Στόλτενμπεργκ όμως, έδωσε πάτημα στον Τσαβούσογλου να λέει ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν θέλει το διάλογο.

«Ρίχνει νερό στο μύλο των ουσιαστικά έωλων επιχειρηματολογίας της Τουρκίας», σημείωσε.

«Ο Στόλτενμπεργκ, έδωσε μια ‘’ασίστ’’ στον Τσαβούσογλου. Ο τσαβούσογλου μπορεί να έβαλε το καλάθι, αλλά τελικά είναι εκπρόθεσμο ή τέλος πάντων, η φάση είναι μη γενόμενη», πρόσθεσε.

Δεν έχει σχέδιο αποκλιμάκωσης η Τουρκία

Σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνοτουρκική κρίση τόνισε πως στα καλά νέα φαίνεται ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένταση στο πεδίο ή φόβος ότι μπορεί να προκύψει ατύχημα ενώ ο διεθνής παράγοντας παρεμβαίνει και προσπαθεί να διευθετήσει την κατάσταση.

«Το κακό νέο είναι, πως δεν έχει τρόπο δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν υπάρχει ειρμός. Ο καθένας ρίχνει μια πρόταση στο τραπέζι», εκτίμησε ο κ. Φίλης.

Για την ίδια την Τουρκία τόνισε ότι φαίνεται ότι ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο δεν έχει σχέδιο, δεν έχει πρόθεση διεξόδου τουλάχιστον μέχρι στιγμής και πως περιμένει από την Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλία. 

Πηγή: skai.gr