Κλείσιμο

Φίλης σε ΣΚΑΪ: Αν η επίσκεψη Μάας δεν πετύχει θα έχουμε νέο γύρο έντασης με Τουρκία

Την εκτίμηση του ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συνεχίσει να προκαλεί αν δεν λάβει ένα ισχυρό μήνυμξα ότι απιελέιται με οικονομικές κυρώσεις από την Ευρώπη, , εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. 

«Η Τουρκία κινείται μεταξύ ένταση και διαλόγου» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  προδιαθέτει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Διεθνή κοινότητας για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή ακόμα σύρραξης , επιθυμώντας να χρεώσει στην  Ελλάδα την ευθύνη.

Μάλιστα όπως υποστήριξε, η Άγκυρα επιχειρεί να φθείρει την Ελλάδα μέσω μιας πολυμετωπικής  πολιτικής ανοίγοντας πολλά μέτωπα και επεσήμανε ότι πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη απέναντι σε αυτήν την δομική απειλή.

Ο κ. Φίλης αναφερόμενος στην στάση της Ευρώπη, είπε ότι δυστυχώς δεν υφίσταται αυτή την τη στιγμή οι συσχετισμοί που θα ήθελε η Ελλάδα για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, και όπως είπε τη στιγμή που η τουρκική λίρα καταρρακώνεται , αν η Ευρώπη δεν λειτουργήσει προς τη επιβολή κυρώσεων, δεν μπορούμε να δούμε αν ο Ερντογάν μπλοφάρει με τις συνεχείς προκλήσεις και απειλές του.

Ο κ. Φίλης  εκτίμησε ότι αν η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, δεν πετύχει, ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε νέο γύρο έντασης: «Πριν από 2 μήνες ο φαύλος κύκλος της έντασης έκλεισε με το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Ερντογάν, πριν από ένα μήνα παρενέβη η Μέρκελ τώρα τι μπορεί να γίνει», διερωτήθηκε ο κ. Φίλης, ο οποίος είπε ότι με απειλές τύπου Όρουτς Ρέις και συνεχείς προκλήσεις με Navtex, δεν μπορεί να υπάρξει διάλογο.
 

Πηγή: skai.gr