Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed - Τι προβλέπεται μέχρι το τέλος του έτους

Πιθανή μία ακόμη αύξηση

Η Fed διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, όπως αναμενόταν, δίδοντας ωστόσο το σήμα ότι θα ακολουθήσει μία ακόμη αύξηση έως το τέλος του έτους καθώς και λιγότερες επιτοκιακές μειώσεις απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί για το επόμενο έτος. 

Η νέα παύση των επιτοκιακών αυξήσεων συνοδεύτηκε από αυστηρή λεκτική, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων έως το τέλος του έτους και στέλνοντας το σήμα ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί για περισσότερο χρόνο απ΄ότι αναμενόταν. 

Όπως είχε διαμηνύσει και στη συνεδρίαση του Ιουνίου, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ εξακολουθούν να βλέπουν ως κορύφωση των επιτοκιακών αυξήσεων το επίπεδο του 5,50% έως 5,75%, δηλ. κατά 25 μονάδες βάσης πάνω από το σημερινό επίπεδο. 

Oι νέες προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα η Fed υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν μόνο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2024 συγκριτικά με τη μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα που υποδήλωναν οι προηγούμενες προβλέψεις στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προβλέπει ένα ποσοστό πληθωρισμού στο 3,3% έως το τέλος του έτους, 2,5% το επόμενο έτος και 2,2% έως τα τέλη του 2025. 

«Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν της Fed, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι νέες προβλέψεις που κάνουν λόγο για μία πιο ισχυρή οικονομία και αγορά εργασίας σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της, διατηρώντας την προοπτική της ομαλής προσγείωσης. 

Για περισσότερα στο moneyreview.gr