Κλείσιμο

Εύβοια- Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος: Αναζωπυρώσεις απειλούν Ασμήνιο - Νέα Σινασό

​Νέος συναγερμός έχει σημάνει στην Βόρεια Εύβοια, που εξακολουθεί να δοκιμάζεται για 8η μέρα από τον πύρινο «εφιάλτη». Ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες στον άξονα Καματριάδες προς Καμάρια, το μέτωπο στο Ασμήνιο κοντά στο Πευκί αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι κάτοικοι στο Ασμήνιο έλαβαν μήνυμα νωρίτερα από το 112 να εκκενώσουν το χωριό τους και να κατευθυνθούν προς Ιστιαία.  Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν εγκαταλείπουν την περιοχή.

Συνεχώς εκδηλώνονται νέες επικίνδυνες αναζωπυρώσεις που ανησυχούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις μεταξύ Γαλατσώνας και Αβγαριάς. «Αν περάσει η φωτιά από εδώ θα είμαστε στην Εύβοια για 20 ημέρες με ένα μήνα» αναφέρουν κάποιοι πυροσβέστες σύμφωνα με ρεπορταζ του ΣΚΑΙ.  

Πυροσβέστες Έλληνες και ξένοι, εθελοντές και κάτοικοι στήνουν γραμμές άμυνας για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς πριν φτάσει στην Ιστιαία. Η εικόνα που αφήνει πίσω της πυρκαγιά αποκαρδιωτική. Στάχτες και αποκαΐδια.

 «Αν φύγει από εδώ θα καούν τα πάντα». Λέει κάτοικος της περιοχής.

Στην περιοχή της Βόρεια Εύβοιας επιχειρούν 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων τριών (3) Ε/Π από Σερβία, δύο (2) Ε/Π από Ελβετία, ενός (1) της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, δύο (2) Ε/Π της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού και ενός (1) Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Κάποιες από αυτές τις ξένες δυνάμεις είναι εξειδικευμένες στις αναζωπυρώσεις μάλιστα τους λένε «πριονάδες». 

Έχουν στην πλάτη τους σακούλες νερού και ενώ πηγαίνει ένας μπροστά που κόβει με έναν ειδικό τροχό πολύ γρήγορα τα εμπόδια για να ανοίξει δίοδο οι άλλοι ψεκάζουν τις μικρές εστίας φωτιάς που πυροδοτούν ή αναζωπυρώνουν μεγαλύτερες. Αυτός είναι και ο στόχος. 

Πηγή: skai.gr