Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Γούβες και Αρτεμίσιο

Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Γούβες και Αρτεμίσιο

Για έβδομη ημέρα, η Εύβοια καίγεται από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, με τις φλόγες να κυκλώνουν τα ξημερώματα τις Γούβες και το Αρτεμίσιο.

Tο καλό είναι ότι αυτή την ώρα δεν φυσάει στη περιοχή ισχυρός άνεμος ενώ ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.

Η κατάσταση στην Εύβοια εξακολουθεί να είναι δύσκολη στο βόρειο τμήμα του νησιού και τις πρώτες πρωινές ώρες. Υπάρχουν μεγάλα και μικρά ενεργά μέτωπα φωτιάς.

Στις περιοχές Γαλατσώνα, Πευκί, Γερακίου, Γούβες και Αρτεμίσιο επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Καλύτερη δείχνει η κατάσταση της φωτιάς στις Γούβες, όπου τα ξημερώματα της Δευτέρας, η φωτιά πλησίαζε τα σπίτια του χωριού. 

Στις Γούβες, στο Αγριοβότανο, στη Μονοκαρυά και στο Πευκί φαίνεται πως ο μεγάλος κίνδυνος έχει αποσοβηθεί για την ώρα, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστικών δυνάμεων, εθελοντών και κατοίκων που ορισμένοι εξ αυτών δεν εκκένωσαν τις περιοχές.

Τα προαναφερθέντα χωριά δεν έμειναν αλώβητα από τις φλόγες μιας και κάηκαν αρκετά σπίτια, με τους περισσότερους κατοίκους να απομακρύνονται με πλοία.

Αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί στην Αγία Άννα, στα Βασιλικά, στο Ψαροπούλι, στον Άγιο Νικόλαο, καθώς και στους οικισμούς Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επεμβαίνουν άμεσα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι τα δύο χωριά που δείχνουν να μπαίνουν στις προτεραιότητες των δυνάμεων καταστολής και από σήμερα το πρωί να επιχειρήσουν εκεί κατά προτεραιότητα τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που είναι στην Β. Εύβοια, «αν περάσει από κει η φωτιά θα βρεθεί μέσα σε ένα συμπαγές δάσος το οποίο είναι δύσκολο να σβήσει και εν τέλει θα φτάσει πάνω από τα Ήλια και την Αιδηψό». Μάλιστα σημειώνουν πως «η δημιουργία περιμετρικά των χωριών ακόμη και πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών τις τελευταίες ώρες απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των ζημιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές».

Σε επιφυλακή πλοία, φέρι μπόουτ και Λιμενικό

Όσοι κάτοικοι έχουν εκκενώσει τις πυρόπληκτες περιοχές, έχουν βρεθεί στο επίνειο της βόρειας Εύβοιας, δηλαδή στο Πευκί. Σε εκείνο το σημείο βρίσκονται πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και φέρι μπόουτ για την άμεση απομάκρυνση των πολιτών.

Πέντε άνθρωποι που προσπάθησαν να αποφύγουν τις φλόγες από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας, διεσώθησαν και πλέον βρίσκονται στο Πευκί.

Οι μετακινήσεις επιβατών και οχημάτων από τα λιμάνια της Αιδηψού και Αγιόκαμπου Ευβοίας πραγματοποιούνται δωρεάν ύστερα από σχετική απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο προβληματισμός των επιτελικών στελεχών της Πυροσβεστικής πού βρίσκονται στη Β. Εύβοια είναι αν, λόγω των καπνών, θα μπορέσουν σήμερα το πρωί να πετάξουν τα εναέρια μέσα για να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα σημεία έτσι ώστε να μην επεκταθεί άλλο το μέτωπό της φωτιάς.

Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη με πυκνό καπνό δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο καπνός "ταξιδεύει" χιλιόμετρα δυτικά έχοντας καλύψει πλήρως από χθες την Ανατολική Φθιώτιδα αλλά και τη Λαμία φτάνοντας μέχρι το Βελούχι. Σήμερα το πρωί στη Λαμία η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 300 μέτρα.

Τέλος οι μεγάλες βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα παρά το γεγονός ότι δεκάδες συνεργεία από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει και αποκαθιστούν τις ζημιές από την πρώτη μέρα. Οι περισσότερες περιοχές της Β. Εύβοιας πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα.

Παράλληλα παρατηρείται πρόβλημα στον εφοδιασμό της περιοχής με καύσιμα καθώς δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων. Τα όποια αποθέματα είχαν τα πρατήρια έχουν ήδη τελειώσει και πλέον η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται προβληματική.

Πηγή: skai.gr