Κλείσιμο

Ευλογιά των πιθήκων: Άνδρας 59 ετών, ο πρώτος ασθενής - Με εξανθήματα και ήπια συμπτώματα

Ενδεχομένως το απόγευμα θα βγουν τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής ανάλυσης του ΑΠΘ.

Εντός της ημέρας, πιθανότατα το απόγευμα, αναμένονται τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής ανάλυσης του ΑΠΘ του δείγματος που ελήφθη από τον άνδρα που –σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αποτελεί το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πεπεισμένοι πως πρόκειται για κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων. Ο καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός, δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ χαρακτήρισε «αρκετά ύποπτη» την κλινική συμπτωματολογία του. 

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι πρόκειται για Έλληνα 59 ετών. Από τον ΕΟΔΥ έγινε χθες γνωστό πως είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται καλή και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγό, έχει ήπια συμπτώματα, περιορισμένες δερματικές βλάβες και τώρα είναι απύρετος.

Όσον αφορά τα εμβόλια, η HERA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης), βρίσκεται σε συζητήσεις με την παρασκευάστρια εταιρία, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη σχετικά με τις ποσότητες αλλά και το χρόνο προμήθειας των εμβολίων.

Κανένας λόγος για πανικό, το μήνυμα Μόσιαλου

Καθησυχαστικός είναι σε ανάρτηση του στο Facebook o καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας.

Ο κ Μόσιαλος σημειώνει ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση.

Υπενθυμίζει πως υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια, μεταξύ των οποίων και το εμβόλιο της ευλογιάς που είναι αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ Μόσιαλου

Φαίνεται πως υπάρχει κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων και στη χώρα μας.

Αλλά να τονίσω εδώ 6 σημεία που θα πρέπει να θυμόμαστε:

  1. Από την αρχή της χρονιάς έχουμε 1400 πιθανές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θανάτους. Πλέον έχουμε και 1000 περίπου περιπτώσεις εκτός Αφρικής.
  2. Όλες οι περιπτώσεις εκτός Αφρικής είναι ήπιες και δεν είχαμε μέχρι στιγμής κανένα θάνατο.
  3. Η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι πολύ δύσκολη και μόνο μετά από πολύ στενή επαφή με πάσχοντα ή παρατεταμένη επαφή με αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει όσοι πάσχουν.
  4. Υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια, μεταξύ των οποίων και το εμβόλιο της ευλογιάς που είναι αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.
  5. Επίσης ξέρουμε πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς παλιότερα, είναι αρκετά προστατευμένοι και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.
  6. Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση.
Πηγή: skai.gr