Δεν έπεισε η Εύα Καϊλή και παραμένει στη φυλακή 

Η τοποθέτησή της διήρκεσε δέκα λεπτά και επέμεινε στην αθωότητά της υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τις δραστηριότητες του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Της Αθηνάς Παπακώστα

Παράταση για τουλάχιστον έναν μήνα έλαβε η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή, η οποία έχει εδώ και καιρό καθαιρεθεί από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για το σκάνδαλο Qatargate.

«Στη διάταξή του σήμερα το πρωί, το Προδικαστικό Συμβούλιο επανεπιβεβαίωσε την κράτηση της Eύας Καϊλή. Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του αρμόδιου τμήματος του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών», ανέφερε η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας του Βελγίου.

Ώρες πριν η απόφαση του Προδικαστικού Συμβουλίου των Βρυξελλών γίνει γνωστή, οι συνήγοροι της κ. Καϊλή, κ. Αντρέ Ριζόπουλος και κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, κατήγγειλαν μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης και καταπάτηση των δικαιωμάτων της.

Ειδικότερα, ο κ. Δημητρακόπουλος με δηλώσεις του εξερχόμενος από την αίθουσα όπου έλαβε χώρα η ακρόαση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή τόνισε πως «η Εύα Καϊλή από την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ήταν σε απομόνωση με απόφαση του ανακριτή, Μισέλ Κλεζ. Επί 16 ώρες ήταν σε ένα κελί στην αστυνομία και όχι στη φυλακή με κρύο. Αρνήθηκαν να της δώσουν μία δεύτερη κουβέρτα, της πήραν το παλτό της. Αυτά είναι βασανιστήρια. Το φως ήταν συνεχώς αναμμένο και δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Αυτό είναι βασανιστήριο. Ήταν αδιάθετη με πολύ αίμα και δεν της επέτρεψαν να πλυθεί. Αυτό είναι βασανιστήριο».  

Από την πλευρά του ο κ. Αντρέ Ριζόπουλος, ο Βέλγος συνήγορος της κ. Καϊλη έκανε λόγο δύο μέτρα και δύο σταθμά καθώς η ίδια είναι η μοναδική, όπως είπε, εν ενεργεία ευρωβουλευτής που παραμένει στη φυλακή ενώ άλλοι είναι ελεύθεροι και μπορούν να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

Όπως έγινε γνωστό εντός της δικαστικής αίθουσας η κ. Καϊλή είχε προσέλθει εμφανώς καταβεβλημένη, αδυνατισμένη και θλιμμένη. Όταν άρχισε η διαδικασία οι χειροπέδες βγήκαν και η ίδια μίλησε στα ελληνικά καθώς ήταν παρών διερμηνέας. Η τοποθέτησή της διήρκησε δέκα λεπτά και επέμεινε στην αθωότητά της υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τις δραστηριότητες του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ίδια λύγισε και έβαλε τα κλάμματα όταν αναφέρθηκε στο σχεδόν δύο ετών παιδί της. Η κ. Καϊλή ζήτησε αντί να το βλέπει δύο φορές το μήνα να το έχει μαζί της στο κελί κάτι το οποίο, όμως, δεν προβλέπεται.

Από τη δική τους πλευρά, οι εισαγγελείς εισηγήθηκαν να παραμείνει προφυλακισμένη καθώς θεωρείται ύποπτη φυγής από το Βέλγιο, ύποπτη για συνέργεια με τρίτα πρόσωπα που παραμένουν εκτός φυλακής και ύποπτη για αλλοίωση στοιχείων της δικογραφίας.

Οι Βρυξέλλες, αυτή τη στιγμή, μετρούν αντίστροφα για την ερχόμενη Τρίτη. Είναι η ημέρα – κλειδί που το πρόσωπο που μέχρι στιγμής εμφανίζεται ως κεντρικό στο σκάνδαλο Qatargate, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, αναμένεται να αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης με μυστικές συναντήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι έχει υπογράψει Μνημόνιο Μεταμέλειας και Συνεργασίας με τις βελγικές εισαγγελικές αρχές το οποίο ισοδυναμεί - σε ελεύθερη μετάφραση - με μία συμφωνία ανταλλαγής καθώς εκείνος θα αποκαλύψει νέα στοιχεία και πρόσωπα και οι βελγικές δικαστικές αρχές θα τον ρίξουν στα μαλακά.

Ο δικηγόρος του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, Λοράν Κενές, μιλώντας χθες στο ιταλικό πρακτορείο Αnsa, τόνισε ότι ο πελάτης του "δεν διέφθειρε ποτέ για λογαριασμό του αλλά υπέρ άλλων προσώπων τα οποία, από το Κατάρ και από το Μαρόκο, του ζήτησαν να το πράξει και τα οργάνωσαν όλα" και προσέθεσε πως "αποφάσισε να μιλήσει και καθόρισε προκαταβολικά την ποινή του". 

Τώρα, γίνεται γνωστό ότι στο στόχαστρό του μπήκε και ο Βέλγος ευρωβουλευτής, Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος πλέον αποτελεί παρελθόν και από την ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και από το βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι τον κατηγορεί για δωροδοκία με έως και 140.000 ευρώ για να στηρίξει τις θέσεις του Κατάρ και ο ίδιος ο Ταραμπέλα επαναλαμβάνει ότι παραμένει στη διάθεση των Αρχών. 

Το Qatargate είναι ένα σκάνδαλο που κρύβει ακόμη «θησαυρούς» αποκαλύψεων με τις βελγικές Αρχές, όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, να κρατούν κλειστές τις "πύλες" των πληροφοριών. Ωστόσο, βέβαιο παραμένει το γεγονός ότι από τη στιγμή που ο κατηγορούμενος πρώην Ιταλός Ευρωβουλευτής  συμφώνησε να μιλήσει, στις Βρυξέλλες κάποιοι δεν θα κοιμούνται ήσυχοι και δικαίως καθώς, δεν θα είναι απίθανο νέα ονόματα να πέσουν στο τραπέζι και νέα πρόσωπα να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Πηγή: skai.gr