Νέα περισυλλογή μεταναστών στον Έβρο τη Δευτέρα – «Παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» στα σύνορα

Σε αυξημένη ετοιμότητα η συνοριοφυλακή - Η μέθοδος των διακινητών και των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων   

Ακόμα μια ομάδα παράτυπων μεταναστών, 20 άτομα στους Ψαθάδες Έβρου, περισυνέλεξαν οι ελληνικές αρχές σήμερα Δευτέρα, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στην περιοχή Χρήστος Νικολαΐδης. 

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, πρόκειται για ένα ιδιότυπο «παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι». 

Τις τελευταίες ώρες, πολλές και διαφορετικές ομάδες μεταναστών, καθοδηγουμένες από διακινητές, αλλά ακόμα και από Τούρκους στρατοχωροφύλακες, διατρέχουν τις περιοχές του Έβρου από τη Νέα Βύσσα μέχρι και τους Ψαθάδες σε σημεία με πολύ χαμηλή στάθμη των υδάτων λόγω της καλοκαιρίας, και οπού εντοπίζουν περιοχές χωρις φύλαξη επιχειρούν να περάσουν στην ελληνική επικράτεια. 

Όταν βλέπουν περίπολα, είτε της ΕΛΑΣ, είτε του στρατού είτε της Frontex, γυρίζουν πίσω, και με την αγαστή συνεργασία των τουρκικών αρχών ψάχνουν άλλο σημείο προκειμένου να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Η συνοριοφυλακή παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα. 

Ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα της διακίνησης μεταναστών σε νησίδες του Έβρου συγκάλεσε νωρίτερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε ανακοίνωσή της χθες, η υπηρεσιακή κυβέρνηση επισήμανε ότι έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων.

Στη Θράκη μεταβαίνει την Τρίτη ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αύριο ο υπουργός θα μεταβεί σε Θεσσαλονίκη, Ξανθή και Κομοτηνή, ενώ την Τέταρτη θα μεταβεί στον Έβρο στη σκιά της κινητικότητας ομάδων παράτυπων μεταναστών σε τουρκικό έδαφος απέναντι από τον φράκτη  και του απεγκλωβισμού δεκάδων μεταναστών από νησίδα στην περιοχή Μαράσια.

Στην ακινητοποίηση φουσκωτού ταχύπλοου σκάφους και στη σύλληψη του 40χρονου αλλοδαπού χειριστή του, προχώρησε χθες το απόγευμα το λιμενικό σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Μήθυμνας στη Λέσβο. 

Η Λιμενική Αρχή Μήθυμνας, κατάσχεσε ένα κινητό τηλέφωνο και ένα μαχαίρι οκτώ εκατοστών. Κατά δήλωση του 40χρονου, μετέφερε οχτώ αλλοδαπούς έναντι χρηματικής αμοιβής, οι οποίοι αναζητούνται από την οικεία Λιμενική Αρχή καθώς και την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

Πηγή: skai.gr