Εβδομάδα πληρωμών: Ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την ακρίβεια

Tης Πηνελόπης Γκάλιου

Εβδομάδα πληρωμών, η Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα, κατά την οποία – εκτός από μισθούς στο δημόσιο, συντάξεις και δώρο Πάσχα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους -θα ολοκληρωθεί η παρέμβαση «ανάσα» των  500 εκατ. ευρώ που δίνει η κυβέρνηση σε πολίτες και επαγγελματίες, προκειμένου να ελαφρύνει το δυσβάσταχτο βάρος που σηκώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τη “σκαλέτα” των πληρωμών έδωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι το περίπου μισό δις που θα δοθεί αυτή την εβδομάδα αφορούν στην «επιταγή ακρίβειας» των 200 ευρώ, στην ενίσχυση σε αγρότες και κτηνοτρόφους (συνολικά 47 εκατ. ευρώ), στην επιδότηση των 200 ευρώ στα ταξί και στην επιδότηση των καυσίμων. Επιδότηση που δεν απέκλεισε ο κ. Σταϊκούρας να συνεχιστεί  και να επεκταθεί. «Πιθανότατα αυτό θα πρέπει να διευρυνθεί και να επεκταθεί το επόμενο διάστημα» είπε και πρόσθεσε πως «θα είναι θα είναι συνάρτηση των αναγκών των δυνατοτήτων και των προτεραιοτήτων που θα θέσει ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση που θα κάνουμε μαζί».

Νέα σύσκεψη για την εθνική αντιμετώπιση του ενεργειακού

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται και νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλες οι προτάσεις των αρμόδιων Υπουργών  για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος.

Τα σχέδια και τα σενάρια που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας και έχουν ως κεντρικό ζητούμενο και στόχο να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις ανατιμήσεις, να ελαφρύνουν και να απορροφήσουν τις αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Στη δημόσια συζήτηση έχει τεθεί πολλές φορές η πρόταση για παρέμβαση στην τιμή του φυσικού αερίου, εν είδη πλαφόν, που  θα είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία μείωση των λογαριασμών. Κίνηση όμως που φαίνεται να συναντά πολλά τεχνικά εμπόδια και κυρίως στον τρόπο χρηματοδότησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το εν λόγω σενάριο δεν αξιολογείται.

Το δεύτερο σενάριο που συζητείται, είναι η συνέχιση της υφιστάμενης επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αυξάνοντας ωστόσο τα ποσά της επιδότησης. Γεγονός που θα ανέβαζε το κόστος της κυβερνητικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης , αλλά προς ώρας κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι εφικτό. Έξαλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός για πολλοστή φορά από την Κρήτη ξεκαθάρισε ότι ακόμη κι  αν δεν υπάρξει παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινή αντιμετώπιση, η λύση θα δοθεί σε εθνικό επίπεδο, αναγωνρίζοντας την ασφυξία που προκαλούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι ανατιμήσεις στην ενέργεια.

“Θα το ξαναπώ όμως καθαρά. Ξέρω, το γνωρίζω, ότι το βάρος από τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για πολλούς δυσβάστακτο και όσο και αν το περιορίζουμε παραμένει πολύ μεγάλο για τον καταναλωτή. Γι’ αυτό και δεσμεύομαι ότι αν δεν υπάρξει τελικά μια ευρωπαϊκή λύση, η χώρα μας θα εκπονήσει μόνη της ένα πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.” δεσμεύτηκε κατά το προσυνέδριο της ΝΔ στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Και ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ άφησε «παράθυρο» για επιπλέον μηχανισμό απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ζόρια είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, αλλά μελετάμε μηχανισμούς για να απορροφήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και τα τιμολόγια. Αυτά είναι πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα, προς τον Μάιο».

Το ίδιος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, επίσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό  το ενδεχόμενο αλλαγών στο σύστημα επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου , κάνοντας λόγο  για ένα πολυεπίπεδο πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και του πληθωρισμού το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Εξήγησε ωστόσο  ότι οι τελικές αποφάσεις συναρτώνται με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, οι οποίες με τη σειρά τους αναμένεται να επηρεαστούν και από το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

Εντός του Μαΐου επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει την απόφαση της Κομισιόν για τη δημοσιονομική πολιτική του 2023 και αναλόγως την πορεία του ελλείμματος θα διαμορφωθούν τα περιθώρια περαιτέρω δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Παράλληλα με τα ενεργειακά  η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της και  τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και των παρεχόμενων υπηρεσιών από το κράτος συνεχίζοντας εντατικά τις μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στη Νίκαια θα διεξαχθεί η Τρίτη προσυνεδριακή συζήτηση ενόψει του Συνεδρίου της ΝΔ, με θέμα «Κοινωνική Πολιτική και Ισότητα».