Ετσι έστησε την απάτη ο «Μάξιμος Σαράφης» της Novartis: Η ανύπαρκτη εταιρεία στα Εμιράτα, η ηλεκτρονική βιτρίνα και η λεία των 800.000 ευρώ

Πως δρούσε η εγκληματική οργάνωση με φερόμενο αρχηγό το άλλοτε στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη- Εδώ και δύο χρόνια είχε δραστηριότητα η συμμορία- Πώς εξαπατούσε και πώς καθησύχαζε τα θύματά της 

Ρεπορτάζ: Μάκης Συνοδινός

Μέσω εικονικής εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έταξε δάνεια για επιχειρηματικές δραστηριότητες στους επιχειρηματίες- θύματά του ο «Μάξιμος Σαράφης»- προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis - που συνελήφθη μαζί με άλλους δύο συνεργούς του με την κατηγορία της απάτης. Το άλλοτε στέλεχος επιχειρήσεων και διευθυντής επικοινωνίας της Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, φέρεται ως ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Δεστεμπασίδης και οι συνεργοί του εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια είχαν αρχίσει την εγκληματική τους δράση, στοχεύοντας ανθρώπους των επιχειρήσεων που μετά την οικονομική κρίση δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες. Η οργάνωση «μεσολαβούσε» με το αζημίωτο για δήθεν απευθείας δανειοδότηση από τράπεζες των Εμιράτων. Μάλιστα εμφάνιζαν εταιρεία μεσιτείας στα Εμιράτα, με την επωνυμία Zahrat-commercial, που υπήρχε μόνο στα χαρτιά, και ο Δεστεμπασίδης που είχε λόγω της προηγούμενης επαγγελματικής του πορείας μεγάλο εύρος γνωριμιών, εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της ανύπαρκτης εταιρείας στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την ΕΛΑΣ, οι άλλοι δύο συλληφθέντες εμφανίζονταν ως συνεργάτες του «Σαράφη», προσποιούμενοι μάλιστα και τις αυθεντίες στα οικονομικά πράγματα για τα Εμιράτα- ο ένας έλεγε ότι ζούσε επί χρόνια εκεί ή πως η γυναίκα του εργαζόταν στην ανύπαρκτη εταιρεία και παρίστανε τον μεσολαβητή για να λυθεί όποιο πρόβλημα τυχόν προέκυπτε. Οι κατηγορούμενοι πλαστογραφούσαν έγγραφα, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν σφραγίδες ελληνικών εταιρειών και προσώπων, λογότυπα και υπογραφές στελεχών επιχειρήσεων και άλλα έγγραφα και αντικείμενα που τεκμηριώνουν την κατηγορία σε βάρος τους. Σημειώνεται ότι ο Δεστεμπασίδης εμφανιζόταν στα θύματα της συμμορίας με τα πραγματικά του στοιχεία. 

Στην οργάνωση κατηγορούνται ότι μετείχαν άλλα τέσσερα άτομα, εκ των οποίων οι τρεις αλλοδαποί- που εμφανίζονταν ως στελέχη της ανύπαρκτης εταιρείας με την επωνυμία  Zahrat-commercial, ενώ η τέταρτη διαχειριζόταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους κατέληγαν τα χρήματα των θυμάτων, τα οποία πλήρωναν ως προμήθεια έναντι των δανείων που θα «ξεπάγωναν».

Η απάτη ήταν στημένη στην τελευταία λεπτομέρεια: Οι κατηγορούμενοι είχαν αναπτύξει ακόμη και μηχανισμό κάλυψης, στην περίπτωση που κάποιο από τα θύματα υποψιαζόταν κάτι, με στόχο να κερδίζουν έστω χρόνο. Σ΄αυτή τη λογική είχαν στήσει ιστοσελίδες, e-mail υποτιθέμενων στελεχών της ανύπαρκτης εταιρείας, εταιρείες «ασφάλισης δανείων» στα Εμιράτα, πλαστά πιστοποιητικά. Ηταν τόσο καλά οργανωμένη η απάτη που ορισμένα από τα θύματα, όταν ενημερώθηκαν για τη δράση της ομάδας από την αστυνομία, δεν πίστευαν ότι είχαν πέσει θύματα απατεώνων. Ηδη, έχουν εξιχνιασθεί επτά περιπτώσεις εξαπάτησαν με λεία περίπου 800.000 ευρώ.  Σύμφωνα με την αστυνομία για δάνεια 15 εκατ. ευρώ η συμμορία έπαιρνε προμήθεια 100.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην αρχή δεν γνώριζαν από ασφάλεια πως ο Δεστεμπασίδης είναι προστατευόμενος μάρτυρας. Ωστόσο οι έρευνες όταν το έμαθαν δεν σταμάτησαν προχώρησαν κανονικά. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και στην προανακριτική του απολογία  είπε πως αν υπάρχει απάτη είναι και αυτός θύμα. 

Σημειώνεται ότι ένα από τα θύματα της συμμορίας πούλησε το σπιτι του για να μπει σε αυτή την «ευεργετική δανειοδότηση». Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα που άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος τους. Αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία από τον ανακριτή, προκειμένου να απολογηθούν. 

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις που έγιναν νωρίτερα σήμερα από την Αστυνομία:

Δηλώσεις σχετικά με εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος επιχειρηματιών με το πρόσχημα της διαμεσολάβησης για την εκταμίευση δανείων

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Δημήτριου Δάβαλου:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Η σημερινή παρουσίαση αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος επιχειρηματιών με το πρόσχημα της διαμεσολάβησης για την εκταμίευση δανείων από ανύπαρκτη, όπως προέκυψε, χρηματομεσιτική εταιρεία με δήθεν έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης, από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες (Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023) συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.

Πρόκειται για μια οργάνωση που δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια με ιδιαίτερη μεθοδικότητα και οργανωτικότητα και στόχευε «ανθρώπους του επιχειρείν». Τα μέλη της εμφανίζονταν ως οι «σωτήρες» τους από τις δυσχερείς οικονομικές διεθνείς συνθήκες, οι οποίες είχαν εκμηδενίσει την πιστοληπτική τους ικανότητα κι επακόλουθα, τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, αναζητούσαν επιχειρηματίες που επιθυμούσαν να λάβουν κάποιο δάνειο, πλην όμως δεν διέθεταν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρότειναν λοιπόν ως εναλλακτική λύση την απευθείας δανειοδότησή τους από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή με μεσιτεία της ανύπαρκτης εταιρείας, για την οποία παρουσίαζαν στα θύματά τους φανταστικές περιπτώσεις επιτυχούς δανειοδότησης άλλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα, για να είναι απόλυτα πιστευτοί, είχαν αναπτύξει έναν πολυεπίπεδο μηχανισμό, ο οποίος λειτουργούσε ανασταλτικά σε περίπτωση ανακάλυψης της παράνομης δράσης τους, καθώς κατά περίπτωση ενεργοποιούσαν διαφορετικό «εργαλείο», το οποίο καθησύχαζε τον εκάστοτε αμφισβητία και παρείχε στην οργάνωση πίστωση χρόνου.

Ενδεικτικά, ο μηχανισμός αυτός περιελάμβανε δημιουργία ιστοσελίδων, δημιουργία λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων υποτιθέμενων στελεχών της ανύπαρκτης εταιρείας, δημιουργία εταιρειών «ασφάλισης δανείων» με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργία και διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατάρτιση και διάθεση πλαστών πιστοποιητικών, οπτικό υλικό σε υποτιθέμενα γραφεία με πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου της ανύπαρκτης εταιρείας κι άλλες ευρηματικές ενέργειες.

Το κέρδος από την προαναφερθείσα εγκληματική δραστηριότητα προέρχονταν κυρίως από την είσπραξη, από τα θύματα, της αμοιβής του αρχηγικού μέλους, ως άμεσου εκπροσώπου της ανύπαρκτης εταιρείας στη χώρα μας, καθώς και των χρημάτων που «απαιτούνταν» για την ασφάλιση του υποτιθέμενου δανείου και των συνεπαγόμενων φόρων προς τη «φορολογική Αρχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επτά (7) περιπτώσεις απάτης,  από τις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν 800.000 ευρώ περίπου, ενώ η επαπειλούμενη ζημία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τα στελέχη του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων για την πολύμηνη, μεθοδική και επισταμένη έρευνα που πραγματοποίησαν, η οποία ομολογουμένως είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας στο προανακριτικό στάδιο συγκέντρωσης στοιχείων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και για την επιτυχή ολοκλήρωσή αυτής με τη χθεσινή επιχείρηση.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα σας παρουσιάσει η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Δημογλίδου Κωνσταντία.

Σας ευχαριστώ.»

Δηλώσεις Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Κωνσταντίας Δημογλίδου:

«Καλημέρα σας.

Όπως προανέφερε και ο κ. Διοικητής, από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν επιχειρηματίες με το πρόσχημα της διαμεσολάβησης για την εκταμίευση δανείων.

Σε βάρος των τριών (3) μελών της οργάνωσης, που συνελήφθησαν, καθώς και σε βάρος τεσσάρων (4) ακόμη ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτες και πλαστογραφίες τετελεσμένες και σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω, έχοντας συναποφασίσει τη διάπραξη πλημμελημάτων και κακουργημάτων, ενώθηκαν και συνέστησαν εγκληματική οργάνωση με διαρκή, δομημένη και διακριτούς ρόλους δράση και, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, από διετίας και πλέον, διέπρατταν κακουργηματικές απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος επιχειρηματιών.

Πιο αναλυτικά, ηγετικό ρόλο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης κατείχε συλληφθέν μέλος με μακροχρόνια επαγγελματική σταδιοδρομία, ως σύμβουλος επιχειρήσεων, marketing, επενδύσεων κ.λπ.

Μέσω του εύρους του κοινωνικού και επαγγελματικού του κύκλου, αναζητούσε υποψήφιους δανειολήπτες, συνήθως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι δεν διέθεταν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους θέση ή την ανάγκη τους για άμεση επιχειρηματική ανάπτυξη, παρουσίαζε ως εναλλακτική λύση τη δανειοδότησή τους απευθείας από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή με μεσιτεία της ανύπαρκτης εταιρείας, της οποίας εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος στη χώρα μας.

Οι άλλοι δύο συλληφθέντες, εμφανίζονταν ως συνεργάτες του αρχηγικού μέλους και ως γνώστες των ιδιαίτερων συνθηκών των οικονομικών συναλλαγών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δη της ανύπαρκτης εταιρείας. Ένας από αυτούς μάλιστα, για να ενισχύσει την εικόνα της αυθεντίας, ισχυριζόταν ότι ζούσε στη χώρα επί σειρά ετών ή πως η σύζυγός του εργαζόταν στην εν λόγω ανύπαρκτη εταιρεία αντίστοιχα, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή, έτοιμος να δώσει λύσεις σε όποιο πρόβλημα ανέκυπτε.

Επίσης, διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην πλαστογραφία των εγγράφων που χρησιμοποιούνταν από την εγκληματική οργάνωση, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν σφραγίδες εταιρειών και προσώπων, μήτρα σφραγίδας με αποσπώμενα ψηφία-ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, εντυπώματα υπογραφών, διάφορες εκτυπώσεις logo εταιρειών και υπογραφών στελεχών, τεμάχια χάρτου σφραγίδων εταιρειών και υπογραφών στελεχών τους επικολλημένα σε κόλλες Α4 κ.λπ.

Από τους συγκατηγορούμενους, τρεις (3) αλλοδαποί εμφανίζονταν ως στελέχη της ανύπαρκτης εταιρείας και καθησύχαζαν τα θύματα σε περίπτωση αμφιβολιών για το έγκυρο της διαδικασίας, ενώ η τέταρτη συγκατηγορούμενη, διαχειριζόταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου κατέληγαν τα χρήματα των θυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν της ανύπαρκτης εταιρείας και προκειμένου το όλο εγχείρημα να φανεί ακόμα πιο αληθοφανές, τα μέλη της οργάνωσης είχαν συστήσει και ασφαλιστικές εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων κατατίθονταν από τα θύματα, τα χρηματικά ποσά που αφορούσαν στα έξοδα δανείου.

Όλη η διαδικασία λάμβανε χώρα κατόπιν υποδείξεων του αρχηγικού μέλους και των συνεργών του, οι οποίοι σε διάφορες φάσεις της εγκληματικής τους δράσης παρέδιδαν στα θύματά τους πλαστογραφημένα έγγραφα, παραστατικά και πιστοποιητικά, με τα οποία τους έπειθαν για το έγκυρο και νόμιμο των δραστηριοτήτων τους.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

500 ευρώ,
πέντε φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτής και tablet,
πλακέτα/μήτρα σφραγίδας αποτελούμενη από αποσπώμενους αριθμούς, ελληνικά γράμματα, σημεία στίξης και σύμβολα,
χειροκίνητες σφραγίδες και εντύπωμα σφραγίδας,
έγγραφα με σχέδια υπογραφών και σφραγίδων,
έγγραφα με επικολλημένα τεμάχια χάρτου με υπογραφές και σφραγίδες,
εκτυπωμένα ηλεκτρονικά μηνύματα,
έγγραφα σχετικά με την ανύπαρκτη εταιρεία, χειρόγραφες σημειώσεις και διάφορες συμβάσεις μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες, για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας, συνεχίζονται.»

Πηγή: skai.gr