Εθνική Πινακοθήκη: Ξεκινά η δίκη του 50χρονου ελαιοχρωματιστή για την «κλοπή του αιώνα»

Είχε κλέψει το 2012 από τη Εθνική Πινακοθήκη έργα του Πικάσο, του Μοντριάν και του Μονκάλβο

Ξεκινά σήμερα η δίκη του 50χρονου που είχε κλέψει το 2012 από τη Εθνική Πινακοθήκη έργα του Πικάσο, του Μοντριάν και του Μονκάλβο. 

Ο 50χρονος, ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα, γνωστός και ως «art-freak», έχει παραδεχθεί από τη στιγμή της σύλληψης του την ενοχή του και κατηγορείται για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα πραγμάτων καλλιτεχνικής αξίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένη σε κοινή θέα σε δημόσιο οίκημα άνω των 120.000 ευρώ σε βάρος ΝΠΔΔ.

Ο 50χρονος είχε εισέβαλε στην Εθνική Πινακοθήκη και έκλεψε το «Γυναικείο κεφάλι», με αριθμό έργου 1.357, αναφορά του Πικάσο στη μούσα του Ντόρα Μάαρ, το έργο «Μύλος» (1905), από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης των αρχών του δέκατου έβδομου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).

Ο δράστης είχε εντοπιστεί και συλληφθεί τον Ιούνιο του 2021 λίγο πριν φύγει με τα έργα για την Ολλανδία. Μετά τη σύλληψή του, ομολόγησε και οδήγησε τους Αστυνομικούς στο σημείο που είχε κρύψει τα δύο από τα τρία έργα, σε ένα ρέμα της Κερατέας. 

Όπως είχε καταθέσει, τα μετέφερε εκεί, όταν είχαν αρχίσει να διαρρέουν πληροφορίες πως οι αρχές βρίσκονται πολύ κοντά στον εντοπισμό του δράστη. Ο τρίτος πίνακας, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκλάλβο) είχε υποστηρίξει πως το πέταξε επειδή πίστευε ότι είχε καταστραφεί. Οι άλλοι δύο επέστρεψαν στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ο 50χρονος είχε προφυλακιστεί και το καλοκαίρι του 2022 αφέθηκε ελεύθερος με ηλεκτρονική επιτήρηση. «Ό,τι συνέβη οφείλεται στην αγάπη του για την τέχνη. Κάθε άνθρωπος στη ζωή του μπορεί να κάνει λάθος. Ήθελα να εμπλουτίσω τη συλλογή μου», είχε δηλώσει κατά την αποφυλάκισή του.
 

Πηγή: skai.gr