Έρχεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός – Ποιες επαγγελματικές ομάδες αφορά

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να «δείχνει τα δόντια της», η κυβέρνηση επισπεύδει το σχεδιασμό της για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων επαγγελματικών ομάδων. Οι ανακοινώσεις που ανέφερε νωρίτερα η Αριστοτελία Πελώνη είναι πολύ πιθανό να γίνουν τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα αφορούν τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αυτό δε σημαίνει ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από Τρίτη, καθώς θα χρειαστεί να μεσολαβήσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από πλευράς κυβέρνησης. Στόχος είναι μέχρι τέλους Αυγούστου να έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, ενώ όσοι δεν εμβολιάζονται θα μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες που δεν έχουν επαφή με το κοινό. 

Αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν στον ΣΚΑΪ ότι όσοι αρνούνται τον εμβολιασμό δεν υπάρχει πρόθεση να απολυθούν από την υπηρεσία τους, καθώς στόχος είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας. 

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι υπάρχει και το θέμα των εκπαιδευτικών, των νεοσύλλεκτων και των αθλητών, ωστόσο η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αυτές τις ανακοινώσεις τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς έχει προκρίνει να πηγαίνει βήμα – βήμα.

Εξάλλου, τις πρώτες μέρες της εβδομάδας θα γίνουν και οι ανακοινώσεις για την εστίαση με περισσότερες λεπτομέρειες. Τις τελευταίες δυο ήμερες κερδίζει έδαφος η άποψη να υπάρχουν καταστήματα που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή νοσήσαντες. 

Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής στο πόρισμά της για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες είχε δώσει το πράσινο φως ως έσχατη λύση: «Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων».

Πηγή: skai.gr