Επιστήμη: Έτσι θα έμοιαζε ο 600 χιλιάδων ετών Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων (φωτογραφίες)

Ερευνητική ομάδα του του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ανασύνθεσε με την χρήση  τρισδιάστατων σαρώσεων του κρανίου το πρόσωπο του άνδρα  

Τον Σεπτέμβριο του 1960 στο βουνό Κατσίκα Πετραλώνων, μέσα σε ένα ασβεστολιθικό σπήλαιο, βρέθηκε από κάτοικο της περιοχής ένα απολιθωμένο ανθρώπινο κρανίο. Μέσα στο κτίριο των Πετραλώνων ανακαλύφθηκαν επίσης  τα ίχνη κατοίκησης Αρχανθρώπων 700.000 περίπου ετών, των αρχαιότερων Ευρωπαίων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.  

Το κρανίο υπολογίζεται ότι ανήκει στο υποείδος αρχαϊκού ανθρώπου Homo heidelbergensis ( Άνθρωπο της Χαϊδελβέργης)  που έζησε μεταξύ 700.000 και 200.000 ετών και είναι αρχέγονο πρόγονος του Νεάντερταλ. 

κρανιου

Το κρανίο φυλάσσεται στο Μουσείο Γεωλογίας, Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη

Πρόσφατα, ερευνητική ομάδα του του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με επικεφαλής την ανθρωπολόγο Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, χρησιμοποίησε τεχνικές αναδόμησης προσώπου για να δείξει πώς μπορεί να φαινόταν κάποτε ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων. 

κρανιο

«Το κρανίο των Πετραλώνων είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα ανατομικά ανθρώπινα απολιθώματα του Μέσου Πλειστόκαινου και ένα βασικό παλαιοανθρωπολογικό εύρημα στην Ευρώπη», δήλωσαν οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν την εργασία τους στην επιθεώρηση «Journal of Archaeological Science: Reports». 

Οι Ελληνες ανθρωπολόγοι ανασύνθεσαν με την χρήση τρισδιάστατων σαρώσεων του κρανίου το πρόσωπο του άνδρα, που υπολογίζεται ότι πέθανε σε ηλικιά 35 ετών ή και μικρότερη. 

κρανιο

Σε μικρή απόσταση από το κρανίο είχε βρεθεί και ο σκελετός του άνδρα που υπολογίζεται ότι όταν πέθανε ζύγιζε 52 κιλά.

Με πληροφορίες από sci.news

Πηγή: skai.gr