Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι στον ΣΚΑΪ:Δεν ξέρουμε αν είναι κύριος σεισμός

Προβληματισμό και εγρήγορση προκαλεί στους σεισμολόγους ο σεισμός 5,3 βαθμών σημειώθηκε στις 12:46 μετά το μεσημέρι στην ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου.

Ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ήταν καθησυχαστικός αλλά τόνισε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του φαινομένου. «Ο κόσμος στην ευρύτερη περιοχή που εκδηλώθηκε ο σεισμός θα πρέπει να μείνει ήσυχος. Θα πρέπει να διανυχτερεύσουν μέσα στις κατοικίες τους εφόσον βέβαια δεν είναι παρά πολύ παλιές. Επιπρόσθετα εκείνο το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι δεν θα πρέπει να έχουν βαριά αντικείμενα σε ψηλά έπιπλα, σε ψηλούς χώρους. Θα πρέπει να τα αποφεύγουν αυτά. Επίσης θα ήθελα να πω ότι θα πρέπει να αποφεύγουν και περιοχές με έντονες μορφολογικές κλίσεις γιατί στους Άγιους Πάντες και στην ευρύτερη περιοχή έχουμε να κάνουμε με μία μορφολογία η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας. 

Όπως εξήγησε η δόνηση έγινε αισθητή ιδιαίτερα στην Αττική και την Πάτρα «γιατί τα ρήγματα τα οποία προκάλεσαν τον σεισμό έχουν μία διεύθυνση Δύση-Ανατολή. Η σεισμική ενέργεια διοχετεύτηκε κατά κύριο λόγο προς την Ανατολή και προς τη Δύση δηλαδή κατά μήκος των ρηγμάτων και γι’ αυτό το λόγο έχουμε πολύ μεγάλη διάρκεια αλλά και έντονη αίσθηση στην Αττική». 
Παράλληλα ανέφερε ότι η ανησυχία των επιστημόνων είναι ότι υπάρχει μικρή σεισμική ακολουθία.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός δεδομένου ότι δεν έχει παρέλθει το απαιτούμενο 48ωρο για να αναλύσουμε όλα τα δεδομένα. Υπάρχουν κάποιοι μικροσεισμοί. Θα θέλαμε μεγαλύτερη σεισμική ακολουθία. Σε κάθε περίπτωση όμως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι ενδιαφέρον, το οποίο παρακολουθούμε για να δούμε την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας τόσο χρονικά όσο και χωρικά», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.    

Ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ντόμινο ενεργοποίησης και άλλων ρηγμάτων σε γειτονικές περιοχές. 

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης σημείωσε ότι ο σεισμός «Εντάσσεται μέσα στην ακολουθία την οποία είχαμε αναφέρει εδώ και δύο μήνες περίπου στα πλαίσια κάποιων προσεισμικών συμβάντων τα οποία γράψαμε με την ομάδα VAN».

«Λογικά θα γίνουν κι άλλοι σεισμοί σίγουρα. Δεν το συζητάω», είπε ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος. 

«Έχουν γίνει λίγοι μικροί μετασεισμοί. Χρειάζεται πολύ προσοχή. Ο Κορινθιακός έχει βεβαρυμμένο ιστορικό», τόνισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.  

Πηγή: skai.gr