«Επέτειος» για τον πρώτο εμβολιασμό στην Ελλάδα-Θεμιστοκλέους: Αποφύγαμε 15.000 θανάτους

Συμπληρώνεται σήμερα, 27 Δεκεμβρίου, ένας χρόνος από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος και του πρώτου εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη,ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι 365 ημέρες μετά, έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας πάνω από 17 εκατ. εμβολιασμοί.

Πρόσθεσε ότι έχουν εμβολιαστεί 7.415.000 (70,6%) πολίτες με την πρώτη δόση, με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 7 εκατ. άτομα (66,4%) , ενώ 4.365.000 πολίτες έχουν πραγματοποιήσει και την αναμνηστική δόση (75,6%).

Ο πιο σημαντικός αριθμός της χρονιάς , όπως τόνισε ο γγ, είναι ότι με βάσει ερευνών για την χώρα μας ο εμβολιασμός απέτρεψε περισσότερους από 15 χιλιάδες θανάτους λόγω του κορωνοϊού.

Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε την δυνατότητα εμβολιασμού αναμνηστικής δόσης στους 18 και άνω και υιοθέτησε τους τρεις μήνες ως μεσοδιάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών, πριν την έλευση της μετάλλαξης "Όμικρον". Εφάρμοσε το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού και ήδη έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 40.000 εμβολιασμοί. Περισσότερες από 300 κινητές μονάδες σε καθημερινή βάση εμβολιάζουν πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, βασίστηκε σε τρεις πυλώνες: την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, τη δημιουργία ενός συστήματος πλήρως ψηφιοποιημένου και την ασφάλεια στη διαδικασία και στην διενέργεια των εμβολιασμών.

Πηγή: skai.gr