ΚΑΙΡΟΣ

Επεισόδια και τραμπουκισμούς καταγγέλλει το Υπουργείο Εργασίας στη Σύρο

Τα χθεσινά «επεισόδια και τους τραμπουκισμούς» μεταξύ εργαζομένων του Νεωρίου Σύρου και σε βάρος των Επιθεωρητών Εργασίας «που υπέστησαν λεκτικές και σωματικές επιθέσεις» καταδικάζει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» το υπουργείο Εργασίας.

Όπως εξηγεί στην σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας, η προγραμματισμένη συζήτηση στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Σύρου-Μήλου εργατικής διαφοράς των εργαζομένων του Νεωρίου «κατέστη αδύνατο να διενεργηθεί, καθώς εκδηλώθηκαν ακραίες συμπεριφορές από εργαζομένους που ανήκουν στο εργοστασιακό σωματείο του Νεωρίου, οι οποίοι δεν είχαν κανένα λόγο να παρευρίσκονται στον χώρο».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η εργατική διαφορά αποτελεί θεσμό της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι οποίοι οφείλουν να τον περιφρουρούν. «Οι μόνοι που δεν επωφελούνται από τέτοιου χαρακτήρα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι» σημειώνει.

«Οι ενέργειες των Επιθεωρητών Εργασίας ήταν σε συντονισμό τόσο με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, όσο και με τον ειδικό Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε., οι οποίοι, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, θεώρησαν ως προτιμητέα λύση την αναβολή της εργατικής διαφοράς, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες δε μπορούσε να συνταχθεί οποιοδήποτε πρακτικό» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.
Δηλώνει, επίσης, την αμέριστη συμπαράστασή του στα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, «που προσπάθησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να ασκήσουν τα καθήκοντά τους».

Καλεί, τέλος, τα μέρη «να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά με εμπρηστικού τύπου ανακοινώσεις και καταγγελίες» και παράλληλα «όλους να λάβουν υπόψη τους ότι η όποια λύση της "κρίσης" του Νεωρίου δε μπορεί να νομιμοποιεί τραμπουκισμούς και ακραίες συμπεριφορές».




Το χρονικό των επεισοδίων

Σε συμπλοκή και επεισόδια με ρίψη μπουκαλιών νερών και ντοματών κατέληξε η διαμαρτυρία εργαζομένων του Νεωρίου στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας με αποτέλεσμα ο δικηγόρος του Νεωρίου ( Όμιλος Νίκου Ταβουλάρη) να φυγαδευτεί συνοδεία αστυνομικών.

Εργαζόμενοι εισέβαλαν από πόρτες και παράθυρα στα γραφεία του επόπτη εργασίας , έγινε συμπλοκή με τους 14 εργαζομένους που έχουν καταθέσει την εργασιακή διαφορά, γιουχαΐστηκαν και εκτοξεύτηκαν εναντίον τους ντομάτες και μπουκάλια με νερά εντός και εκτός χώρου.




Τα επεισόδια καταδικάζει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου

Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται:

«Με πραγματική αγωνία παρατηρούμε τελευταία την έκπτωση αξιών και την ένταση των κοινωνικών αντιδράσεων διακεκριμένων ομάδων. Στις δημοκρατίες είναι πάντοτε θεμιτή και νόμιμη η κοινωνική αντίδραση, που κατά κανόνα εκφράζεται από οργανωμένους και θεσμοθετημένους μαζικούς φορείς. Η τεχνολογική εξέλιξη (διαδίκτυο κλπ) δημιούργησε και νέες μορφές διαμαρτυρίας από κατά κανόνα ανώνυμους χρήστες των κοινωνικών μέσων. Η ευχέρεια της ανωνυμίας όμως προκαλεί νοσηρά φαινόμενα προσβολής της δημοκρατίας και της προσωπικότητας, ενώ υποδαυλίζει κοινωνική ένταση με απροσδιόριστο αλλά πάντως αρνητικό αποτέλεσμα, αφού καταλήγει ενίοτε σε ανεξέλεγκτη ανθρωποφαγία.

Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι θα πρέπει η κοινωνία να σιωπά ή να εκφράζεται μόνο από θεσμικούς φορείς, αφού όλοι πλέον έχουμε πειστεί ότι αυτοί είναι ανεπαρκείς, εκφυλισμένοι και αναποτελεσματικοί. Τρανό παράδειγμα είναι τα κόμματα και οι συνδικαλιστικοί φορείς που πλέον έχουν απομυθοποιηθεί στη συνείδηση των πολιτών.

Οι φορείς δημόσιας κριτικής σήμερα, έχοντας επίγνωση της ανεπάρκειας και της επιγενόμενης ανυποληψίας των υφιστάμενων θεσμών, υποκαθιστούν αυτόκλητα και χωρίς αποδεδειγμένη αντιπροσωπευτικότητα τους επίσημους φορείς και ήδη το κοινωνικό σύνολο δείχνει να συμμερίζεται ακραίες απόψεις και εκδηλώσεις, χωρίς στα πλαίσια της δημοκρατίας να παράγεται αντίλογος. Όμως αυτό που η κοινωνία καταλαβαίνει είναι ότι η δημοκρατία είναι ανεπαρκής για να προστατέψει πρόσωπα και απόψεις, με βάση τους θεσμούς που διαθέτει.

Πρόσφατα παραδείγματα δείχνουν ότι το επίσημο κράτος δεν διαθέτει τρόπους αντίδρασης σε παράνομές ενέργειες ομάδων, που εκτρέπονται πολλές φορές σε μη νόμιμες ή οριακής νομιμότητας παραβατικές συμπεριφορές και ύβρεις κατά προσώπων. Μάλιστα πολλές φορές οι εκδηλώσεις αυτές εμφανίζονται να υπερασπίζονται νόμιμα δικαιώματα, που η δημοκρατία και το κράτος μας δεν υπερασπίζονται με επάρκεια. Αυτό που σε κάθε περίπτωση θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από γόνιμο διάλογο και δημιουργικότητα, ελευθερία και αξιοπρέπεια για τους πολίτες και εκτιμούμε ότι οποιαδήποτε μορφή ακραίων αντιδράσεων δεν οδηγεί σε άλλο αποτέλεσμα από την αυστηροποίηση των κατασταλτικών μεθόδων του επίσημου κράτους, που βλάπτουν εξίσου τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου με αφορμή τα χθεσινά πολύ θλιβερά γεγονότα (που έλαβαν χώρα υπό τα όμματα και την ανοχή των αστυνομικών αρχών μέσα και έξω από τα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Σύρου, τα οποία στην κυριολεξία διαλύθηκαν ανενόχλητα), που καλύφθηκαν διεξοδικά από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει κάθε μορφή βίας (σωματική, λεκτική, κ.ο.κ.) από όπου κι αν προέρχεται, την οποία θεωρεί ως αναποτελεσματικό και μη ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης ή έκφρασης της διαφωνίας κάποιου, ειδικά όταν αυτή στρέφεται κατά μέλους του Συλλόγου μας, δηλαδή εργαζόμενου, και μάλιστα την ώρα που εκτελούσε το καθήκον και την εργασία του, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι κανένας και για κανένα λόγο δεν έχει δικαίωμα να στρέφεται κατά Δικηγόρων όταν αυτοί ασκούν τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους. Τέτοιες συμπεριφορές ανθρωποφαγίας θα μας βρίσκουν πάντα αντίθετους».
Εκ μέρους του

Διοικητικού Συμβουλίου
του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου
Ο Πρόεδρος
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΦΙΦΛΗΣ


Καταδίκη των επεισοδίων και από τον Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ»

“Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», εκπροσωπώντας πάνω από 3.500 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα όλης της χώρας, καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τραμπούκικη επίθεση που δέχθηκαν μέσα στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας Σύρου, 14 εργαζόμενοι του Νεωρίου – μέλη του Παραρτήματός μας στο Ν. Κυκλάδων – από ομάδα μέχρι πρότινος συναδέλφων τους, επειδή τόλμησαν να αντιταχθούν στην εργοδοσία και θέλησαν να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αξιώνοντας τη διατήρηση και μεταβίβαση της εργασιακής τους σχέσης στη διάδοχη κατάσταση που ακολουθεί τη συμφωνία μεταβίβασης του Ναυπηγείου.

Η τραμπούκικη επίθεση των δήθεν αγανακτισμένων προασπιστών των συμφερόντων της εργοδοσίας είχε ως αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό, την εξύβρισηκαι την απειλή των προσφευγόντων εργαζομένων του Νεωρίου, του Επιθεωρητή Εργασίας και ενός εκ των συμμετεχόντων δικηγόρου.
Οι 14 εργαζόμενοι βρέθηκαν σήμερα στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη διενέργεια εργατικής διαφοράς διεκδικώντας την αποσαφήνιση των επιχειρηματικών σχεδίων μεταβίβασης της Νεωρίου και φυσικά τη διατήρηση των εργασιακών τους σχέσεων στα διάδοχα σχήματα.

Αιτία του προπηλακισμού τους συνιστά το γεγονός ότι διεκδικούν την αναγνώριση της μεταβίβασης του Ναυπηγείου με τους εργαζομένους του και όχι χωρίς αυτούς. Είναι οι εργαζόμενοι που δεν δέχτηκαν, όπως τους ζητήθηκε, να υπογράψουν τον Μάρτιο του 2018 δήλωση ότι η εργασιακή τους σχέση έληξε αναδρομικά τον Απρίλιο του 2017!!!! Είναι οι εργαζόμενοι που δεν προτίθενται να επιτρέψουν στον αρχικό τους εργοδότη να φύγει χωρίς καμία υποχρέωση. Είναι τέλος αυτοί που δεν προτίθενται να συναινέσουν στο να αναλάβει το Ναυπηγείο ο νέος εργοδότης χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο.

Και ενώ αυτή είναι η εργατική διαφορά που συζητούνταν απέναντί τους οι προσφεύγοντες, παραδόξως, δεν βρήκαν μόνο την εργοδοσία, αλλά και πρώην συναδέλφους τους, οι οποίοι έχουν υπογράψει δήλωση αναδρομικής παραίτησης και έχουν συναινέσει να ικανοποιηθούν από κάποιον επενδυτή, ο οποίος όμως καμία έγγραφη δέσμευση δεν έχει αναλάβει. Πρόκειται για εργαζομένους του Νεωρίου, που ελπίζουν ότι μετά την οριστική μεταβίβαση θα απασχοληθούν στο ναυπηγείο. Γνωρίζουν άραγε ότι με το έγγραφο που υπέγραψαν λύουν μόνοι τους την εργασιακή τους σχέση με τον αρχικό τους εργοδότη, έχοντας χάσει κάθε προθεσμία διεκδίκησης των αποζημιώσεών τους; Γνωρίζουν ότι από το έγγραφο αυτό δεν προκύπτει καμία δέσμευση του επενδυτή για καταβολή των δεδουλευμένων τους; Γνωρίζουν ότι δεχόμενοι τη λύση των εργασιακών τους σχέσεων ένα χρόνο πριν σπάνε κάθε νομικό δεσμό με τον επιχειρηματία που θα αγοράσει το Ναυπηγείο και ως εκ τούτου κανείς δεν θα μπορεί να αξιώσει εργασία;

Είναι αντιληπτό ότι στόχος για όλους τους εργαζομένους είναι η διατήρηση της θέσης εργασίας. Αυτό όμως που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι πως σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης αυτό συνιστά, όχι ευχέρεια, αλλά εκ του νόμου προβλεπόμενη υποχρέωση της εργοδοτικής πλευράς.

Το θέμα του Νεωρίου το έχει αναδείξει το Σωματείο μας, ενώ για όσα έχουν γίνει εκεί, έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο Εργασίας, ζητώντας τη σύγκλιση συμφιλιωτικής σύσκεψης, προκειμένου στα πλαίσια της επιχειρούμενης μεταβίβασης να υπάρξει διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων. Το αίτημά μας, όμως, δεν έγινε δεκτό.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι η ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας είναι τεράστια, σε βαθμό ηθικής αυτουργίας. Χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολογία και παρά τις προειδοποιήσεις μας, αρνήθηκε την πραγματοποίηση συμφιλιωτικής διαδικασίας στην Αθήνα, ενώ δια μέσω του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Ανδρέα Νεφελούδη, διακωμώδησε το αίτημα με «σχολιασμούς» στα social media και υπονόμευσε την καταγγελία του Συλλόγου και των Εργαζομένων, παραπέμποντας το σοβαρότατο αυτό θέμα στην Επιθεώρηση Εργασίας Σύρου, όπου ήταν δεδομένο ότι λόγω του διαταραγμένου κλίματος δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί εργατική διαφορά.

Καλούμε την Υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου να επιληφθεί η ίδια προσωπικά της υπόθεσης, διότι η εικόνα του ξυλοδαρμού προσφευγόντων εργαζομένων και Επιθεωρητών Εργασίας, οι απειλές και το σπάσιμο γραφείων εντός των υπηρεσιών του Υπουργείου, εκθέτουν τη χώρα και την Κυβέρνηση ανεπανόρθωτα.

Η Εισαγγελία Κυκλάδων και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, θα πρέπει να λειτουργήσουν αποφασιστικά, εφαρμόζοντας το νόμο, ώστε οι υπεύθυνοι των επεισοδίων να οδηγηθούν άμεσα και στα πλαίσια του αυτοφώρουενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Τέτοιου είδους ενέργειες δεν φοβίζουν και δεν τρομοκρατούν το Σύλλογο και τα μέλη μας, αντιθέτως μας πεισμώνουν να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία”.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης