Επανεξετάζεται από τον Άρειο Πάγο η αποφυλάκιση Κορκονέα

Της Ιωάννας Μάνδρου

Θα επανεξεταστεί η αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, καθώς η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφάσισε την άσκηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου της Λαμίας, το οποίο με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, (που ψηφίστηκε παραμονές των βουλευτικών εκλογών) αναγνώρισε στον Κορκονέα που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια και ο Κορκονέας να αποφυλακιστεί.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αφού μελέτησε το σκεπτικό της απόφασης έκρινε ότι υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία και μη επαρκή αιτιολογία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου για τον Επ. Κορκονέα.

Μετά ταύτα το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας θα επανεξετάσει την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας αποφυλακίστηκε μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, σύμφωνα με την οποία του επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου

Ο Κορκονέας είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκαν και μεροκάματα που έκανε ως έγκλειστος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η όποια απόφαση των ανώτατων δικαστών  για  την περίπτωση του Επ. Κορκονέα θα  αποτελέσει νομολογιακή πυξίδα σε ό,τι αφορά τα όρια και τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, που αφορά σε δεκάδες εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις.