Επαναλειτουργία λιανεμπορίου: Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα -Τα μέτρα που ισχύουν

Ανοίγει από Δευτέρα το λιανεμπόριο σε όλη την επικράτεια πλην των περιεφερειών Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας. Επίσης, σε όλη την επικράτεια επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Τα καταστήματα θα ανοίξουν με τηλεφωνικό ραντεβού για παραλαβή εντός (click in shop) ή εκτός καταστήματος (click away) και με 3ωρους «κόφτες». Αναταραχές έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις τις επιτροπής τόσο στους εμπόρους των περιοχών που δεν θα ανοίξουν, όσο και στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (IKEA, Jumbo κ.α).

Πώς θα ψωνίζουν οι πολίτες

Οι πολίτες θα στέλνουν SMS με το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση της οικίας τους στο 13032 προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν για τις αγορές τους οπουδήποτε απαιτείται και εκτός των ορίων των δήμων, αλλά εντός της περιφερειακής τους ενότητας. Θα έχουν στη διάθεσή τους για τις αγορές τρεις ώρες, ενώ το SMS θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως. Εάν κάποιος επιχειρήσει να στείλει δεύτερο μήνυμα εντός της ίδιας ημέρας θα λαμβάνει αρνητική απάντηση, αντί για τη συνηθισμένη επιβεβαίωση. 

Τα καταστήματα θα μπορούν να υποδέχονται εντός μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 τους πελάτες, ακόμη και εάν πρόκειται για πολύ μεγάλους χώρους. Οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά, θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα.

Τα καταστήματα που ανοίγουν από Δευτέρα είναι τα εξής:

  • τα συνοικιακά καταστήματα
  • τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
  • οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
  • τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα. Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος) τα outlets, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά.

Σημειώνεται ότι για τη μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων εξακολουθεί να ισχύει η αποστολή του κωδικού 2 στο 13033 και ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την οικεία του καταναλωτή. 

Δεν θα ανοίξουν καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα.

Όπως ανακοίνωσε και η Πολιτική Προστασία το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις τρεις αυτές περιφέρειες αναστέλλεται έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

«Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορωνοϊού Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι αιτία είναι η αυξητική τάση και κάποια τοπικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων περιοχών. Στις υπόλοιπες περιοχές, αντιθέτως, παρατηρήθηκε σταθεροποιητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο. 

Πηγή: skai.gr