30 Ιανουαρίου: Η εορτή των Τριών Ιεραρχών

Τους τρεις μεγάλους πατέρες της Εκκλησίας που είναι προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο γιορτάζει κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου η χριστιανική Εκκλησία. 

Αναδείχθηκαν Πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι. Η σοφία και η δράση τους, τούς έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων Φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας Της Τρισηλίου Θεότητος...».

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα και στα χρόνια του Κωνσταντίνου Θ' Μονομάχου ή του Αλέξιου Α΄Κομνηνού από τον Μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα ο οποίος συνέθεσε τμήμα της Ακολουθίας για τους Τρεις Αγίους της Εκκλησίας.

Το νεοελληνικό κράτος από τα πρώτα σχεδόν χρόνια της ανεξαρτησίας του καθιέρωσε τους Τρεις Ιεράρχες ως προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών. Αν και ο πρώτος εορτασμός-μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1842, ουσιαστικά η γιορτή καθιερώθηκε από το 1911.

Πρόκειται για μια συμβολική μεταφορά της Αγίας Τριάδας και του ρόλου των τριών πατέρων στη διαμόρφωση του τριαδικού δόγματος, και μια υποδήλωση της προσέγγισης του ελληνικού φιλοσοφικού στοχασμού.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr