Έκρηξη κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 - Στο «κόκκινο» Αττική, Κρήτη και νησιά Ιονίου-Νοτίου Αιγαίου

Η ενημέρωση πραγματοοποιήθηκε από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Παρασκευή.

Έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ.

Όπως είπε ο κ. Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του Οργανισμού, τις τρεις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρείται μια συνεχόμενη αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ενώ τα περισσότερα κρούσματα  καταγράφονται σε περιοχές με τουριστικές ροές όπως στην Αττική, τα νησιά του Ιονίου και  Νοτίου Αιγαίου αλλά και στην Κρήτη.

Η πλειοψηφία των κρατών στην ΕΕ  αντιμετωπίζει μια άυξηση κρουσμάτων λόγω της επικράτησης των στελεχών Ομικρον 4-5 συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης , ενώ  όσον αφορά τις επαναλοιμώξεις και σε αυτές καταγράφεται αύξηση ανά εβδομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπως αυξημένες είναι και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες.

Ενθαρρυντικό για τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι η αύξηση των νοσηλειών στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Όπως είπε, ο πρόεδρος του οργανισμού, όλη η Ευρώπη πλέον είναι στα κόκκινα όσον αφορά την πανδημία, τονίζοντας ότι είναι συνεχής η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις κεντρικές, νότιες και βόρειες χώρες της Ηπείρου. Όπως παρατήρησε αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των κρουσμάτων στην ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ στις νοσηλείες τα περισσότερα κράτη δεν βρίσκονται στο κόκκινο. Χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων διασωληνόσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Πηγή: skai.gr