Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό Ορούτς Ρέις-Παρακολουθείται από ελληνική φρεγάτα

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται περίπου 200 χλμ νοτίως της νήσου Μεγίστης και έχει δύο συνοδευτικά πλοία μαζί του, τα οποία δεν είναι πολεμικά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα καλώδια για τις έρευνες βρίσκονται κάτω αλλά εκτιμάται ότι έχουν μείνει εκεί από νωρίτερα, καθώς ο καιρός είναι άσχημος για έρευνες. Στο σημείο επικρατούν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες με ανέμους 5-7 μποφόρ και δεν αποκλείεται να είναι ένας από τους λόγους που άλλαξε θέση το Ορούτς Ρέις.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρακολουθείται από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και του έχει δηλωθεί μέσω ασυρμάτου ότι είναι σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και πρέπει να φύγει από την περιοχή. 

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, το ερευνητικό τουρκικό σκάφος τις πρώτες πρωινές ώρες κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR.

Να σημειωθεί ότι το Ορούτς Ρέις βρισκόταν στην περιοχή προκειμένου να κάνει έρευνες δυτικά της Κύπρου σε περιοχή που είχε δεσμεύσει με NAVTEX η Τουρκία αλλά τελικά κινήθηκε δυτικότερα και τώρα βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Πηγή: skai.gr