Σεπτέμβριος... του Δάντη για τις τιμές ενέργειας: Τα 6 σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για να μετριάσει την κρίση

Νέο ρεκόρ στην τιμή της μεγαβατώρας προϊδεάζει για όσα θα ακολουθήσουν - Αποφάσεις για τη δέσμη μέτρων πριν τη ΔΕΘ και ανακοινώσεις στα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό, το project του Μαξίμου

Στα ύψη εκτοξεύονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο, παρασύροντας σε ένα ράλι ακρίβειας ολόκληρη την αλυσίδα προϊόντων και υπηρεσιών, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος ζωής θα επιδεινωθεί και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.

Ήδη, σε νέο ρεκόρ ανήλθαν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει της εβδομάδας που «ανοίγει» αύριο, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 697,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την υψηλότερη να φτάνει τα 871 ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη μέτρα για τη μερική αποσυμφόρηση της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν αρκούν και αναμένεται να εξατμιστούν από το νέο κύμα ανατιμήσεων που έρχεται από τον Σεπτέμβριο και ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο εργάζεται σε πυρετώδεις ρυθμούς, προκειμένου να αξιολογήσει το αμέσως επόμενο διάστημα την κατάσταση και τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει στη διάθεσή του, ώστε η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να εγκρίνουν το νέο πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πριν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Εκεί, στην καθιερωμένη ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για τη δέσμη μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση, ορισμένα εκ των οποίων θα έχουν και μόνιμο χαρακτήρα, καθώς η κρίση δεν θα υποχωρήσει σύντομα και θα αφήσει το αποτύπωμά της.

Προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πακέτο μέτρων. Υπάρχουν ωστόσο έξι σενάρια που έχει στο τραπέζι η κυβέρνηση και ενδέχεται να ενεργοποιήσει, πάντα σύμφωνα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει στη διάθεσή της.

Ένα από τα μέτρα που κερδίζει έδαφος είναι η επιταγή ακρίβειας. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ενεργοποίηση λύσεων που θα τονώσουν επί της ουσίας τον οικονομικό προϋπολογισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καλύπτοντας μέρος του πληθωρισμού και των απωλειών που αυτός συνεπάγεται στο πραγματικο εισόδημα.

Τα έξι βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι τα ακόλουθα:

- Αύξηση του κατώτατου μισθού: Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα δώσει την κατεύθυνση για αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς βέβαια να την προσδιορίσει, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να τις υπερκεράσει. Πληροφορίες θέλουν τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε επίπεδα προ μνημονίων, δηλαδή στα 751 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.

- Αύξηση συντάξεων: Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους.

- Εισφορά αλληλεγγύης: Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

- Επιταγή ακρίβειας: Για το 2022 εξετάζεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, προκειμένου να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

- Μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος: Υπάρχουν σενάρια για μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, αλλά είναι από τα μέτρα θα κριθούν στο παρά πέντε και ανάλογα με την πορεία των δημοσίων οικονομικών.

- Fuel Pass 3: Στην περίπτωση που οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα θα υπάρξει και νέος γύρος ενίσχυσης.

Πηγή: skai.gr