Κλείσιμο

Ένας «Παράδεισος Χρωμάτων» σε σχολείο της Νίκαιας

Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον ζωγράφο Χρήστο Ρουμελιώτη, έπειτα από την έμπνευση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας και της σχολικής επιτροπής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νίκαιας- Αγ.Ι.Ρέντη

Ένα καλαίσθητο γκράφιτι δίνει χρώμα στη ζωή των μαθητών και των κατοίκων της Νίκαιας καθώς εδώ και λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η όμορφη τοιχογραφία που βρίσκεται στην πρόσοψη του 26ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας. Το έργο απεικονίζει ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, που έχουν το δικό τους σπίτι και πλαισιώνονται από χρώματα και λουλούδια.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον ζωγράφο Χρήστο Ρουμελιώτη, έπειτα από την έμπνευση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας και της σχολικής επιτροπής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νίκαιας- Αγ.Ι.Ρέντη. Τα εντυπωσιακά χρώματα και το καλαίσθητο σχέδιο, εντυπωσιάζουν όσους διέρχονται από το κτίριο του συγκροτήματος και ήδη έχει αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια από κατοίκους και μαθητές.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Σάμιος, εκπαιδευτικός και πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, επεσήμανε πως «το σχολείο θα βαφόταν ούτως ή άλλως γιατί είναι από τα παλαιότερα. Έγινε δηλαδή η σωστή προετοιμασία αφού ξύστηκαν οι τοίχοι, έφυγαν όλα τα σαθρά, ασταρώθηκε, βάφτηκε και στη συνέχεια ξεκίνησε το γκράφιτι. Το συγκεκριμένο μάλιστα έχει φωτιστεί με ηλιακούς προβολείς για να μην έχουμε και κατανάλωση ενέργειας». Σύμφωνα με τον κ. Σάμιο, η υλοποίηση της ιδέας είχε αρωγό τον δήμαρχο της πόλης Γιώργο Ιωακιμείδη, από τον οποίο ζητήθηκε η χρηματοδότηση του έργου, που ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Αν και οι μικροί μαθητές δεν πρόλαβαν να χαρούν το πολύχρωμο σχολείο τους, καθώς αυτό ολοκληρώθηκε μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ωστόσο, όλα τα σχόλια είναι πολύ θετικά και από τα παιδιά που μένουν κοντά αλλά και από τη γειτονιά γενικά. «Μας λένε ότι δώσαμε χρώμα σε όλη την γειτονιά και μάλιστα θα προγραμματίσουμε να βάψουμε και τον πλαϊνό τοίχο για να είναι ολοκληρωμένο», ανέφερε ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Το έργο, προχωρά και αυτή την περίοδο, καθώς ο ζωγράφος φιλοτεχνεί την πάνω αυλή στο ίδιο σχολείο, γύρω γύρω δηλαδή τους τοίχους στις αίθουσες, που τη συγκεκριμένη δουλειά τη χρηματοδοτεί ο Σύλλογος Γονέων».

Το γκράφιτι, πέρα από την όμορφη εικόνα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των παιδιών, εξηγεί ο κ. Σάμιος που είναι 34 χρόνια εκπαιδευτικός. «Η ψυχολογία των παιδιών είναι το βασικότερο ζητούμενο. Να πηγαίνουν σε ένα σχολικό περιβάλλον στο οποίο θα μπαίνουν και θα βλέπουν χρώματα. Πιστεύουμε ότι αλλάζει τη διάθεση». Ο πρόεδρος όμως μιλά και για τη δεύτερη θετική επίδραση από τη δημιουργία του γκράφιτι καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει, στα τόσα χρόνια που βρίσκεται στη σχολική επιτροπή έβλεπε τα μεγάλα ποσά που δαπανούνται για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων, εξαιτίας των βανδαλισμών που γίνονται κατά καιρούς. Όπως διαπίστωσε λοιπόν με τη δημιουργία των γκράφιτι, έχουν εξαλειφθεί αυτού του είδους οι ενέργειες, καθώς όπως λέει, φαίνεται πως όλοι τα σέβονται. Στόχος, καταλήγει ο κ. Σάμιος είναι να καλυφθούν όλα τα σχολεία ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει και αντίστοιχες εργασίες σε κάποια Νηπιαγωγεία.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μίλησε και ο δημιουργός του έργου, ο ζωγράφος Χρήστος Ρουμελιώτης, που αναφέρθηκε στον «Παράδεισο των χρωμάτων» την πιο πρόσφατη δημιουργία του. «Ο τίτλος αντικατοπτρίζει το ίδιο το έργο αφού έχει όλη την παλέτα των χρωμάτων και είναι θα έλεγα σαν μια ουτοπία των παιδιών που φτιάχνουν έναν κόσμο όπως τον θέλουν. Το αγοράκι και το κοριτσάκι στο γκράφιτι, έχουν το δικό τους σπίτι, τη δική τους προσωπικότητα, το δικό τους κόσμο. Έχει μέσα πολύχρωμα μπαλόνια που συμβολίζουν την ιδέα ότι μπορούμε να πετάμε ψηλά, χωρίς να έχουμε φτερά. Μπορούμε να πετάμε ψηλά και να είμαστε χαρούμενοι. Υπάρχουν σύννεφα που συμβολίζουν ότι βρισκόμαστε στον ουρανό, ενώ πολλές φορές τα σύννεφα παίρνουν χρώμα από τον ήλιο και γίνονται κίτρινα αλλάζοντας από λευκό ή γαλάζιο. Επίσης τα σκαλιά που υπάρχουν συμβολίζουν το σχολείο και την εξέλιξη του ανθρώπου που ξεκινά από το σχολείο και ανεβαίνει τα σκαλιά, που καμιά φορά δεν είναι όλα γραμμικά, άλλα σκαλιά δηλαδή είναι μικρά και άλλα μεγάλα, όπως και οι δυσκολίες και οι ευκολίες στη ζωή».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, «μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει μια τέτοια πρωτοβουλία, μιας και χρειάζεται το χρώμα στα σχολεία και κάθε παιδί να βλέπει μέσα από μια ζωγραφιά το δικό του κομμάτι, να την αναλύει όπως θέλει αυτό και να παίρνει πράγματα και να επηρεάζεται γι αυτό που θα ακολουθήσει αργότερα όταν φύγει πια από το σχολείο».

Η Μαρία Αραβαντινού-Τσιμπλάκη, αντιδήμαρχος Παιδείας Α.Ι.Ρέντη-Νίκαιας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στα έργα που ήδη έχει ξεκινήσει ο δήμος και σε άλλα σχολεία της πόλης. «Αυτές οι δημιουργίες δίνουν μια όμορφη αίσθηση στα παιδιά αλλά και τους κατοίκους της περιοχής που τυχαίνει να περνούν από τα σημεία. Εξίσου σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι καθ’ αυτό τον τρόπο προστατεύονται τα σχολεία μας από τα άσχημα γκράφιτι και τους βανδαλισμούς. Στόχος μας είναι να καλυφθούν όλα τα σχολεία μιας και ο δήμαρχος κ. Ιωακειμίδης δίνει πάντα προτεραιότητα στην παιδεία και τον πολιτισμό», κατέληξε η αντιδήμαρχος Α.Ι.Ρέντη-Νίκαιας.

Πέρα από τον «παράδεισο χρωμάτων» όμως, ένα ακόμη γκράφιτι στολίζει τον εξωτερικό τοίχο ενός σχολείου, με αποδέκτες όχι μόνο την σχολική κοινότητα αλλά και τους κατοίκους της περιοχής. Πρόκειται για ένα γκράφιτι που απεικονίζει τη Σμύρνη του 1922 και έχει φιλοτεχνηθεί από τον ίδιο καλλιτέχνη, στην πρόσοψη του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια καλλιτεχνικά απλουστευμένη αναπαράσταση της προκυμαίας της Σμύρνης με τα καράβια σε αναμονή. Η επιλογή να αποτυπωθεί στο 7ο Δημοτικό Σχολείο με αυτό τον συμβολικό τρόπο, ο σεβασμός στους πρόσφυγες, δεν ήταν τυχαία, καθώς παραπλεύρως του σχολείου βρίσκεται το Μέγαρο της Ένωσης Σμυρναίων Νίκαιας και Πειραιώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ