Έν. Εισαγγελέων: Ποινικές ευθύνες απορρέουν από την επιμονή Στουρνάρα για το «χαράτσι»

Την παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας προκάλεσε η αίτηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να συνεχιστεί η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, παρά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Μία ημέρα πριν συζητηθεί η αίτηση του κ. Στουρνάρα στον Άρειο Πάγο, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος απαντά στον υπουργό Οικονομικών πως η παρότρυνσή του σε μη συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις συνιστά ποινικό αδίκημα.

Χαρακτηρίζει μάλιστα απαράδεκτη την ενέργεια αυτή η οποία, όπως αναφέρει δεν συνάδει με την εικόνα μιας συντεταγμένης ευνομούμενης πολιτείας.

Διαβάστε από κάτω την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος:


«Σε γνώση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος περιήλθαν δημοσιεύσεις στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να καλεί τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ηλεκτροδότησης (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να λάβει υπόψη της όσα αντίθετα έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφασή του, που εκδόθηκε επί συλλογικής αγωγής και η οποία παράγει δεσμευτικότητα έναντι πάντων, έχει δε κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή ως προς τις καταψηφιστικές διατάξεις της.

»Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, -εάν οι δημοσιεύσεις αληθεύουν- θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός, μέλος της Κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά το νόμο και το άρθρο 95 § 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία.

»Το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος μόλις απαιτείται να υπενθυμίσει, τέλος, ότι είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων, που ενδεχομένως το πράττουν, εφ' όσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου».
Πηγή: skai.gr