Ελληνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών: Θέματα αιχμής στην εβδομάδα θερινών εκδηλώσεων

Στην εκδήλωση, οι φοιτητές παρακολούθησαν διαλέξεις για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ιατρική, στις Κοινωνικές Επιστήμες, στην Μηχανολογία και στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Φοιτητές, ερευνητές και επιχειρηματίες από διάφορους τομείς συμμετείχαν στην εβδομάδα θερινών εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών (HIAS) στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Ο στόχος ήταν η προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων σε θέματα αιχμής.

Hellenic Institute of Advanced Studies

Έναρξη και λήξη Συμποσίου. Αριστερά Πέτρος Κουμουτσάκος (Harvard), δεξιά Γιώργος Παππάς (Univ. of Pennsylvania)

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε με τα τριήμερα μαθήματα για την τεχνητή νοημοσύνη, που φιλοξενήθηκαν στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Τα μαθήματα παρακολούθησαν 400 φοιτητές και νέοι απόφοιτοι από ένα μεγάλο εύρος ειδικοτήτων. Ο καθηγητής του ΜΙΤ Δημήτρης Μπερτσιμάς και άλλοι επιστήμονες εισήγαγαν τους Έλληνες φοιτητές στις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς, όπως η Ιατρική, οι Κοινωνικές Επιστήμες, η Μηχανολογία και οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Τα μαθήματα είναι διαθέσιμα στο κανάλι YouTube του HIAS: https://www.youtube.com/@hellenic-ias/streams

Μετά τα μαθήματα ακολούθησε το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης με θέμα «AI Frontiers and Interfaces» στο Ίδρυμα Ευγενίδου, που είχε ως στόχο να συγκεντρώσει κορυφαίους ερευνητές στην τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές της από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να παρουσιάσουν έρευνες αιχμής.

Hellenic Institute of Advanced Studies

Πάνελ «Decarbonization». Από αριστερά προς τα δεξιά: Δημήτρης Ψάλτης (EPFL), Μιχάλης Τριανταφύλλου (MIT), Χαρίλαος Ψαραύτης (DTU), Δημήτρης Φαφαλιός (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών/Intercargo), Πάνος Κουτσουράκης (American Bureau of Shipping)

Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου υπογραμμίστηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο θα επηρεάσει πολλούς τομείς, αλλά θα αναδειχθεί και ως ένα νέο τεχνικό εργαλείο που θα διευκολύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ πολλών επιστημονικών κλάδων.

Η καταληκτική εκδήλωση των δράσεων ήταν το 2ο Συμπόσιο του HIAS με θέμα «Γέφυρες στην Εκπαίδευση, την Επιστήμη και την Καινοτομία», που φιλοξενήθηκε, επίσης, στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Το συμπόσιο επικεντρώθηκε στη δημιουργία γεφυρών στην έρευνα, την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα μεταξύ ερευνητών που εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Hellenic Institute of Advanced Studies

Πάνελ «Decarbonization». Από αριστερά προς τα δεξιά: Δημήτρης Ψάλτης (EPFL), Μιχάλης Τριανταφύλλου (MIT), Χαρίλαος Ψαραύτης (DTU), Δημήτρης Φαφαλιός (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών/Intercargo), Πάνος Κουτσουράκης (American Bureau of Shipping)

Εκτός από την τεχνητή νοημοσύνη, στο συνέδριο αναδείχθηκε ως θέμα αιχμής και η μείωση των εκπομπών άνθρακα στον ναυτιλιακό τομέα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που το HIAS κατάφερε να συγκεντρώσει ερευνητές από όλον τον κόσμο για να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις αναδυόμενες προκλήσεις για την Ελλάδα και τον κόσμο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του HIAS και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Πέτρος Κουμουτσάκος.

Όπως συμπληρώνει, «η επιτυχία όλων των εκδηλώσεων εδραίωσε περαιτέρω τη θέση του HIAS ως κέντρο επιστημονικών ανταλλαγών και διεπιστημονικών συνεργασιών».

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών ιδρύθηκε από μέλη της ελληνικής διασποράς με σκοπό να χρησιμοποιήσει την επιστημονική γνώση προς όφελος της Ελλάδας και του κόσμου.

Στόχος τους είναι η δημιουργία γεφυρών και η λειτουργία του HIAS ως κέντρο για επιστημονικές ανταλλαγές ανάμεσα στην ελληνική διασπορά και τους επιστήμονες που εργάζονται στην Ελλάδα, προάγοντας την ανάπτυξη διεθνών, διεπιστημονικών συνεργασιών για προβλήματα που αφορούν στην κοινωνία, όπως η ενέργεια, η υγεία, η εκπαίδευση, η τεχνητή νοημοσύνη, το περιβάλλον, οι μεταφορές, η ναυτιλία, η αγροτοδιατροφή και η ανισότητα.

Hellenic Institute of Advanced Studies

Πάνελ «Bridges in Innovation». Από αριστερά προς τα δεξιά: Πέτρος Κουμουτσάκος (Harvard), Ντόρα Βαρβαρίγου (ΕΜΠ), Βασίλης Αντωνιάδης (Boston Consulting Group, SE Europe), Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας (Harvard Medical School/ΕΣΕΤΕΚ), Ανδρέας Σταυρόπουλος (Threshold VC), Γιώργος Νούνεσης (Δημόκριτος).

Οι εκδηλώσεις υποστηρίχθηκαν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Ίδρυμα Ευγενίδου και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Περισσότερες πληροφορίες για το HIAS είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: https://hellenic-ias.org/

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ