Θρίλερ στο Ελ. Βενιζέλος με δύο πτήσεις της Emirates -Δεν βρέθηκε ύποπτος για τρομοκρατία

Στην μία πτήση έγινε έλεγχος από την αντιτρομοκρατική και δεν βρέθηκε κάτι το ύποπτο - Συνοδεία δύο F-16 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο η δεύτερη πτήση

Μεγάλη αναστάτωση και κινητοποίηση προκλήθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» χθες, μετά από πληροφορίες για πιθανό ύποπτο επιβάτη σε δύο πτήσεις της  Emirates με προορισμό η μία το Ντουμπάι και η άλλη τη Νέα Υόρκη.

Χωρίς να προκύψει κάτι ύποπτο, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ ο έλεγχος στην πτήση πτήση ΕΚ209 της Emirates, η οποία -ενώ κατευθυνόταν προς τη Νέα Υόρκη- επέστρεψε την Αθήνα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο.

Για το περιστατικό υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Η πτήση ΕΚ210 με προορισμό το Ντουμπάι δεν πρόλαβε να απογειωθεί και ενώ το Boeing 777 βρισκόταν σε διαδικασία τροχοδρόμησης πήρε εντολή να επιστρέψει πίσω.

Ωστόσο, η πτήση ΕΚ 209 με προορισμό τη Νέα Υόρκη είχε ήδη απογειωθεί και βρισκόταν πάνω από την Ιταλία. Tο αεροπλάνο βγήκε από το FIR Αθηνών, έφτασε Ιταλία και πριν μπει στη Γαλλία του απαγορεύτηκε η είσοδος στο FIR Παρισιού. Ξεκίνησε κύκλους και ο πιλότος πήρε την απόφαση να γυρισει πίσω στην Αθήνα διότι δεν έφταναν τα καύσιμα.

Λίγα λεπτά αργότερα, πριν τις 10 το βράδυ, προσγειώθηκε συνοδεία δύο μαχητικών F-16, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο. 

Δείτε εικόνα μέσα από το αεροπλάνο: 

Σύμφωνα με πληροφορίες από επιβάτες, ο ύποπτος είναι καθηλωμένος στο αεροπλάνο και δεν του επιτρέπεται να μετακινηθεί.

Δείτε live από το αεροδρόμιο:

Το δεύτερο αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Ελ.Βενιζέλος λίγο πριν τις 10 το βράδυ και οδηγήθηκε σε ειδικό σημείο, ώστε να γίνει ο έλεγχος στους επιβάτες, αλλά και στο αεροσκάφος για πιθανή εκρηκτική συσκευή.

Σύμφωνα  με πληροφορίες, το σήμα που δόθηκε αφορούσε άτομο πιθανόν τουρκικής υπηκοότητας, το οποίο προετοίμαζε τρομοκρατική ενέργεια. Δεν διευκρινιζόταν σε ποιο από τα δύο αεροσκάφη βρισκόταν.

Η πτήση ΕΚ209 της Emirates είχε 209 επιβάτες και 8 άτομα πλήρωμα. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στον έλεγχο των εισιτηρίων και ακολούθως σε ξενοδοχείο, όπου θα διαμείνουν μέχρι αύριο, οπότε θα πετάξουν με άλλη πτήση προς τη Νέα Υόρκη.

⚡ URGENT - #Grèce : Le vol Emirates #EK209 en provenance d'Athènes a été dérouté. #flyingnews pic.twitter.com/Io4FVRHaIa

Όσον αφορά τους επιβάτες της πτήσης που δεν απογειώθηκε ποτέ υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο από την αντιτρομοκρατική και την αστυνομία, χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε όλα τα αεροσκάφη της Emirates που ήταν να αναχωρήσουν από το Ελ. Βενιζέλος.

Πηγή: skai.gr