Εκτεταμένο πρόγραμμα φυτεύσεων και κλαδέματος από το Δήμο Αθηναίων

Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα "αυστηρού κλαδέματος" και "ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα φύτευσης νέων δέντρων στη χώρα" πραγματοποιεί φέτος ο Δήμος Αθηναίων με τη συνδρομή ειδικών, υψηλής εξειδίκευσης «και με πλήρη επίγνωση της τεράστιας αξίας που έχουν για τη ζωή των Αθηναίων οι πνεύμονες πρασίνου», όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά σ΄ ανακοίνωση του. Αντίθετα, την τελευταία δεκαετία «για διάφορους λόγους, τα δέντρα της Αθήνας δεν κλαδεύονταν και όταν αυτό συνέβαινε σε κάποιες περιπτώσεις, δε γινόταν σχεδόν ποτέ με τον σωστό τρόπο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν φυτευτεί περισσότερα από χίλια νέα δέντρα, ενώ ο αριθμός των συνολικών νέων φυτεύσεων θα φτάσει στις τρεις χιλιάδες, αναφέρει ο Δήμος.

Σύμφωνα με τον Δήμο, η τωρινή «διαδικασία αυτή είναι αναγκαία, επιστημονικά τεκμηριωμένη, και εγγυάται, σε βάθος χρόνου, την επιβίωση και την υγιή ανάπτυξη των δέντρων της πρωτεύουσας τα οποία είναι μεγάλης ηλικίας και πολλαπλώς επιβαρυμένα. Αντιμετωπίζονται με προσοχή όλες οι φθορές του χρόνου, οι επιβαρυντικές συνέπειες του αστικού περιβάλλοντος, οι επιπτώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις, καύσωνες κλπ), καθώς και οι βλάβες από τις ασθένειες». Και διευκρινίζεται ότι η περίοδος του κλαδέματος παρατάθηκε για λίγες ημέρες λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν μέχρι τις αρχές της Άνοιξης.

Επίσης για τυχόν επιπτώσεις που έχει το κλάδεμα των δέντρων σε φωλιές πουλιών, ο Δήμος επισημαίνει ότι δημιουργούνται κυρίως πάνω σε δέντρα που βρίσκονται σε λόφους, άλση, αλλά και στα μεγάλα πάρκα της πόλης και υπάρχει ειδική μέριμνα.

Συνολικά, η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, είναι αρμόδια για τη φροντίδα 140.000 δέντρων, διαφόρων ειδών και ηλικιών σε πάρκα, δρόμους, άλση πλατείες κλπ.

Πηγή: skai.gr