Έξι γυναικοκτονίες σε 7 μήνες: «Δεν σκοτώνει η ζήλια, σκοτώνει ο δολοφόνος»

Για «πανδημία» έμφυλης βίας έκανε λόγο η εξελικτική ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» για τη νέα δολοφονία γυναίκας από τον σύζυγό της στη Δάφνη και τις συνολικά έξι γυναικοκτονίες που έχουν συγκλονίσει τη χώρα μας τους τελευταίους επτά μήνες.

Η κ. Αργυρίου τόνισε ότι πλέον δεν αρκεί να καταδικάζουμε τους φόνους γυναικών αλλά απαιτείται να οργανωθεί μια εθνική εκστρατεία στρατηγικής για την καταπολέμηση της βίας. «Μέσα σε μισό χρόνο χάσαμε έξι γυναίκες», «δεν είναι πια εξαίρεση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου ότι τη σκότωσε λόγω ζήλιας, η κ. Αργυρίου τόνισε ότι δεν σκοτώνει ούτε η ζήλια, ούτε ο καυγάς, ούτε η λογομαχία ούτε ο εγκλεισμός. Αυτός που σκοτώνει είναι ο δολοφόνος.

«Ο δολοφόνος στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι ένας άνθρωπος που θεωρεί τη γυναίκα κτήμα του. Γι’ αυτό το τη σκοτώνει» τόνισε και πρόσθεσε ότι η βία έχει κλιμάκωση και οι γυναίκες υπέμειναν βία για καιρό.

«Ξεκινά κάπως, και όταν δεν αντιμετωπίζεται δυστυχώς το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να καταλήγει με φόνο. Πρέπει λοιπόν να βλέπουμε και να δίνουμε σημασία στα πρώτα σημάδια της βίας», τόνισε η εξελικτική ψυχολόγος.

Ως προς το τι πρέπει να γίνει ανέφερε ότι χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών ώστε να μην βρίσκεται εκτός φυλακής σε 4 με 6 χρόνια κάποιος που σκότωσε τη σύζυγό του.

Επίσης χρειάζεται παιδεία ώστε να αλλάξουν αναχρονιστικές αντιλήψεις που ακόμη επικρατούν στην Ελλάδα όπως «είναι άνδρας, θα πει και μια κουβέντα παραπάνω», «θα σηκώσει και το χέρι πρέπει να κάνεις υπομονή» .

«Δεν πρέπει να μεγαλώνουμε με διαφορετικό τρόπο τα παιδιά μας. Δεν πρέπει να μεγαλώνουμε γυναίκες που ‘’πρέπει να κάνουν υπομονή’’ και άντρες που μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν«», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr