Εξαδάκτυλος σε ΣΚΑΪ: Δε συζητάμε μαζικό εμβολιασμό παιδιών- Καμπανάκι για 60αρηδες

Απέκλεισε το ενδεχόμενο για μαζικό εμβολιασμό των παιδιών, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τονίζοντας ότι η συζήτηση που γίνεται αφορά μόνο σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» δήλωσε ότι «οι εμβολιασμοί παιδιών αφορούν σε παιδιά, τα οποία για κάποιο ιδιαίτερο λόγο υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα. Δεν αφορά μαζικό εμβολιασμό των παιδιών η συζήτηση αυτή τη χρονική στιγμή. Τα παιδιά κινδυνεύουν ελάχιστα από τον κορωνοϊό και να νοσήσουν βαριά και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις».  

Ωστόσο, τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχει μια εκκρεμότητα, την οποία δεν πρέπει να διατηρήσουμε επί μακρόν. «Ένα 30%-35% των πολιτών άνω των 60 ετών που είναι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν κυρίως από την Covid και είναι οι ομάδες που προστατεύτηκαν από το σύνολο της κοινωνίας επί 15 μήνες με επώδυνο τρόπο, δεν έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν. Πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Πρέπει πρώτα να λυθεί αυτό το θέμα. Στη χώρα μας προηγούνται οι άνθρωποι που έχουν αυξημένο κίνδυνο από τη νόσο», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή «δεν έχουμε εμβολιασμένους διασωληνωμένους». 

Αντίστοιχα, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι αν είχε εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων άνω των 60 ετών, θα είχαμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους και θανάτους. 

Ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας, υπογράμμισε ότι «αυτό που παρατηρήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και τις 30/5 σε όλη την επικράτεια μέσα από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, είναι μια συνολική μείωση του ιικού φορτίου εκτός από κάποιες περιοχές, όπως τα Χανιά. Επειδή έχει ανοίξει η αγορά, υπάρχει μια διασπορά που φαίνεται και στα κρούσματα. Ταυτόχρονα, υπάρχει η αύξηση της θερμοκρασίας, ο εμβολιασμός, κάποιοι παράμετροι που εμποδίζουν την επέκταση».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τέταρου κύματος από το φθινόπωρο, ο κ. Θωμαΐδης εμφανίστηκε αισιόδοξος υπογραμμίζοντας ότι από τον Οκτώβριο, που είναι διαχρονική περίοδος έναρξη των ιώσεων, θα έχουμε μια καινούρια κατάσταση, όμως από τη στιγμή που θα έχει εμβολιαστεί το 70%-80% του πληθυσμού, δε θα είναι σημαντικό και της δριμύτητας που είχαμε μέχρι τώρα. 


 

Πηγή: skai.gr