Εκρηκτική άνοδος στα διαζύγια την περίοδο της καραντίνας

Εκτινάχθηκαν οι χωρισμοί των ζευγαριών την περίοδο της καραντίνας, καθώς σύμφωνα με τη Γραμμή «115 25» της Ένωσης «Μαζί για το παιδί» οι κλήσεις που αφορούσαν σε θέματα διαζυγίου αυξήθηκαν σε ποσοστό 100%συγκριτικά με αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών, καταλαμβάνοντας περίπου το 25% επί των συνολικών κλήσεων συμβουλευτικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, οι κλήσεις αφορούσαν τόσο σε νέα διαζύγια που προέκυψαν την περίοδο των περιοριστικών μέτρων όσο και σε ζητήματα σχετικά με την επικοινωνία μεταξύ των γονέων που είχαν ήδη πάρει διαζύγιο, όπως για παράδειγμα θέματα σχετικά με την μετακίνηση του παιδιού. Η πανδημία επέτεινε τα προβλήματα αυτά, καθώς στο ένα σπίτι μπορεί τα προστατευτικά μέτρα να ήταν πιο αυστηρά και στο άλλο πιο χαλαρά. 

Την ίδια περίοδο, μεγάλη δυσκολία αντιμετώπισαν και οι γονείς παιδιών που ζούσαν σε άλλη πόλη από το παιδί. Παρόλα αυτά παρατηρήθηκε ότι γονείς με ήδη επιβαρυμένη επικοινωνία, ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο σε σχέση με γονείς που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ τους. 

«Μια ακόμα σημαντική διάσταση ήταν αυτή των ίδιων των παιδιών. Από τη μια αισθάνονταν ενοχές να αφήσουν μόνο του τον ένα γονέα μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα της καραντίνας και έπειτα να γυρίσουν και πιθανά να τον εκθέσουν σε κίνδυνο. Από την άλλη, αισθάνονταν στεναχώρια  να μην δουν τον άλλο γονέα με τον οποίο δεν μένουν. Δεν ήταν λίγα τα παιδιά που μπήκαν σε αυτό το δίλημμα με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονταν σε κάθε τους πιθανή επιλογή και να δυσκολεύονται να αποφασίσουν τι θα κάνουν», υπογραμμίζει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί».   

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση παρέχει συμβουλές και κατευθύνσεις για τη διαχείριση του διαζυγίου από τους γονείς προς το παιδί και την οικογένεια από την επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25.  
Οι ειδικοί της Γραμμής απαντούν καθημερινά στη Συμβουλευτική Γραμμή 115 25, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-21.00.

Για να δείτε περισσότερες συμβουλές της Γραμμής 11525 πατήστε εδώ. 


 

Πηγή: skai.gr