Έκλεισε η συμφωνία τρόικας – υπ. Εργασίας

Έκλεισε η συμφωνία τρόικας - υπουργού Εργασίας για τα εργασιακά.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη το βράδυ ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι η κυβέρνηση με την διαπραγμάτευση κέρδισε τη μάχη για τις τριετίες που ήταν χαμένες από το νόμο 4046 το Φεβρουάριο του 2012.

Πετύχαμε, πρόσθεσε ο κ.Βρουτσης, να μην μπει στη νέα δανειακή σύμβαση η ατομική διευθέτηση του χρόνου.

Παράλληλα δεν θίγονται οι αποζημιώσεις για όσους εργάζονται έως 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη και δικαιούνται 12 μισθούς.

Για όσους δικαιούνται περισσότερους από 12 μισθούς προβλέπεται ότι οι επιπλέον μισθοί θα υπολογίζονται με πλαφόν 1.800 ευρω ο καθένας. Έτσι θα έχουν απώλειες όσοι έχουν μεγαλύτερο μισθό.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει 20 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, δικαιούται 18 μισθούς και παίρνει 5.000 ευρώ μισθό, για τους πρώτους 12 μισθούς θα αποζημιωθεί με 5.000 ευρώ και για τους υπόλοιπους έξι με 1.800 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο της συμφωνίας υπουργείου - τρόικας περιγράφεται στο σημείωμα που δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς απο τον υπουργό Εργασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβελης ενημέρωσαν στην αρχή της σύσκεψης ότι δεν επιθυμούν να συζητήσουν και να λάβουν καμία απόφαση για οτιδήποτε αφορά τις εργασιακές σχέσεις.

Στο σημείωμα που δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς φέρεται να περιγράφεται το πάγωμα των τριετιών έως το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και η κυβέρνηση πλέον θα ορίζει τον κατώτατο μισθό και με βάση αυτόν οι κοινωνικοί εταίροι θα διαμορφώνουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Τα δυο κόμματα ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ φέρονται να εκφράζουν ενστάσεις για τη συμφωνία με την τρόικα επειδή πλέον η ΕΓΣΣΕ θα δεσμεύει μόνο τα μέλη όσων την υπογράφουν και δεν θα εχει καθολική ισχύ.
Πηγή: Γιάννης Καντέλης