Εκκλησίες μετά τον κορωνοϊό: Μάσκες, γάντια, Άγιο Φως αλλά και ασπασμός εικόνων (pics - vid)

Το εκ νέου άνοιγμα των εκκλησιών σηματοδότησε η 4ηΜαΐου, αλλά μόνο για ατομική προσευχή. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας αρκετοί ήταν οι πιστοί που περίμεναν έξω από τους ναούς της χώρας προκειμένου να πουν το "Χριστός Ανέστη", να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν στην μετά κορωνοϊό εποχή, φορώντας μάσκες και γάντια, ενώ έχουν αφαιρεθεί και καθίσματα.

Στις εκκλησίες υπήρξαν και πιστοί που ασπάστηκαν τις εικόνες παρά τις οδηγίες, ωστόσο άλλοι απλώς προσέγγιζαν τις εικόνες σκύβωντας ενώπιόν τους σε ένδειξη σεβασμού. 
 


Η φωτογραφική κάμερα του ΙΝΤΙΜΕ εντόπισε πιστούς να προμηθεύονται από τους ιερείς το Άγιο Φως της Ανάστασης, το οποίο δεν μπόρεσαν να λάβουν, καθώς όλη την περίοδο του Πάσχα οι ναοί ήταν κλειστοί. Στις περισσότερες εκκλησίες επικράτησε κατάνυξη και συγκίνηση.

Σε δηλώσεις του, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ανακοίνωσε τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν από τη Δευτέρα. Ευχαρίστησε τους πιστούς που τήρησαν τα μέτρα και σεβάστηκαν το κλείσιμο των ιερών ναών αλλά και τους κληρικούς που υπάκουσαν κατανόησαν και αποδέχθηκαν την απουσία του κόσμου. 

 

 


Δεκάδες πιστών βρέθηκαν και στις εκκλησίες της Κοζάνης. Μιλώντας στο kozanimedia.gr ο ιερέας Χρήστος Δαλαγεώργος, σημείωσε πως ο κόσμος προσέρχεται ακατάπαυστα, χωρίς να συνωστίζεται, στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου. Έκανε λόγο για χαρά των πολιτών οι οποίοι προσέρχονται με μεγάλη προσοχή. Παραδέχθηκε ότι πιστοί ασπάζονται τις εικόνες. “Δεν μπορείς να μην τούς το επιτρέψεις” τόνισε ο κ. Δαλαγεώργος, διευκρινίζοντας πάντως ότι ο ίδιος και νεωκόρος του ναού ανά δεκάλεπτο καθαρίζουν και απολυμαίνουν τις εικόνες. 

 

 

 

 


Η “νέα κανονικότητα” στις εκκλησίες θα έλθει στις 18 Μαΐου οπότε οι πιστοί θα μπορούν να παρακολουθούν τις λειτουργίες, τηρώντας πάντα τις αποστάσεις. 

 

 

Πηγές: ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS - kozanimedia.gr  - messinialive.gr

 

 

 

 

 

Πηγή: skai.gr