Εισαγγελέας: Άμεση εκκαθάριση της υπόθεσης Novartis για Αβραμόπουλο και Γεωργιάδη

Της Ιωάννας Μάνδρου

Άμεση περαίωση της έρευνας για τον Αδωνη Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ζητά ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας από τους εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση της Novartis.

Ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης με παραγγελία που απέστειλε χθες στους οικονομικούς εισαγγελείς που χειρίζονται τους σχετικούς φακέλους, ξεκαθαρίζει ότι «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος η έρευνα για τους 2 πολιτικούς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί», με πηγές της Οικονομικής Εισαγγελίας να διευκρινίζουν, ότι το «εύλογο χρονικό διάστημα» δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 2 μήνες.

Ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, στην παραγγελία του, επικρίνει τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της έρευνας, τονίζοντας, ότι οι δύο πολιτικοί ελέγχονται από το 2017 και πλέον μετράει ο 5ος χρόνος που βρίσκονται σε μία άτυπη ομηρεία.

«Η καθυστέρηση δύναται να θεωρηθεί προσβολή του θεμελιώδους δικαιώματος της δίκαιης δίκης όπως ορίζεται από τη ΕΣΔΑ" τονίζει ο κ. Μπαρδάκης και απευθυνόμενους στους εισαγγελείς που χειρίζονται τους σχετικούς φακέλους σημειώνει. " Δεν έχει σημασία που εσείς αναλάβατε την υπόθεση το Φεβρουάριο του 2021. Ο χρόνος προσμετράται».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, στα τέλη Ιουνίου, είχε υποβάλει αίτημα για επίσπευση της σε βάρος του έρευνας. Έτσι, την 1η Ιουλίου ο κ. Μπαρδάκης ζήτησε εγγράφως από τους εισαγγελείς να τον ενημερώσουν γα τις δικονομικές τους ενέργειες, την πορεία της έρευνας τους και πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της.

Οι απαντήσεις εστάλησαν τις προηγούμενες ημέρες και προφανώς ο κ. Μπαρδάκης διαπίστωσε, ότι υπάρχει περίπτωση για περαιτέρω μεγάλη καθυστέρηση. Και τούτο, διότι η προκάτοχος του στην Εισαγγελία Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη (τώρα οι εισαγγελίες Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος έχουν συνενωθεί) είχε προβεί σε χειρισμούς με αποστολή αιτημάτων δικαστικής συνδρομής σε διάφορες χώρες, που για να απαντηθούν, αν ποτέ απαντηθούν χρειάζεται να περάσουν χρόνια.

Άλλωστε αν προκύψει στο μέλλον κάτι για όποιον ελέγχεται η Εισαγγελία έχει δικαίωμα έρευνας εκ νέου. Μετά ταύτα, οι οικονομικοί εισαγγελείς οφείλουν να περαιώσουν άμεσα την έρευνα τους για τους κ.κ. Γεωργιάδη και Αβραμόπουλο και αμέσως μετά να ολοκληρώσουν την έρευνα και για τους περίπου 3.000 γιατρούς ανά την Ελλάδα που βρίσκονται εδώ και χρόνια στο εισαγγελικό μικροσκόπιο για μίζες από τη Novartis. Όμως για τους γιατρούς οι χειρισμοί της Εισαγγελέως Τουλουπάκη, έχουν οδηγήσει σε μαζικές παραγραφές των αδικημάτων τους καθώς τα περισσότερα ήταν πλημμελήματα καθώς επί των ημερών της η έρευνα στράφηκε στους πολιτικούς για ευνόητους λόγους και δεν κινήθηκε στο πεδίο της πραγματικότητας και στην αποκάλυψη των παράνομων πρακτικών της Novartis.