«Είναι νωρίς για αποφάσεις»: Η συζήτηση για τους εμβολιασμούς παιδιών 12 έως 15

Σε εγρήγορση πρέπει να βρίσκονται οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18 - 29 ετών που δεν πρόλαβαν να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson. Θα πρέπει να μπαίνουν τακτικά στην πλατφόρμα καθώς νέα ραντεβού θα ανοίξουν αμέσως μόλις φτάσουν στη χώρα μας νέες παρτίδες του εμβολίου.

Καθώς η Johnson & Johnson δεν έχει δώσει συγκεκριμένο πλάνο παραδόσεων αμέσως μόλις φτάνει στη χώρα μας μια ποσότητα εμβολίων θα «ανεβαίνουν» και τα αντίστοιχα διαθέσιμα ραντεβού στην πλατφόρμα.

Από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια, έχουν κλείσει ραντεβού επιπλέον 107.000 άτομα 35-39 ετών και 63.000 πολίτες ηλικίας 30-34. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και το σχέδιο για τους κατ΄ οίκον εμβολιασμούς για όσους αδυνατούν να μετακινηθούν.

Ξεκίνησε η συζήτηση για εμβολιασμό παιδιών

Παράλληλα, η εθνική επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών από 12 ετών και άνω, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι είναι νωρίς ακόμα για τη λήψη αποφάσεων.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι για την ηλικιακή ομάδα 12 έως 15 ετών δεν έχει ληφθεί απόφαση και ενδεχομένως η σύσταση για εμβολιασμό να αφορά μόνο παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

«Αν τελικά προχωρήσουμε στους εμβολιασμούς, θα βοηθήσει στο άνοιγμα της εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο», εκτίμησε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο τραγικός επίλογος για την 44χρονη Γλυκερία στην Κρήτη

Σήμερα γράφτηκε ο τραγικός επίλογος για τη 44χρονη μητέρα τριών παιδιών από την Κρήτη. 

«Ελπίζω να μην έχουν ήσυχη την συνείδηση τους αυτοί που πήραν την απόφαση χορήγησης του εμβολίου της AstraΖeneca σε ηλικίες 40 έως 44 και δη σε γυναίκες ως μόνη επιλογή, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις που αυτό αποδεδειγμένα έχει. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια και τυχόν ευθύνες που θα προκύψουν  για τον θάνατο της γυναίκας μου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας.

Πρόκειται για το δεύτερο θάνατο στη χώρα μας που συνδέεται επισήμως με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

«Να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια για την οικογένεια της 44χρονης Γλυκερίας από την Κρήτη που έφυγε από τη ζωή του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωση με θρομβοπενία που οφείλεται στο εμβόλιο της AstraZeneca», τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Δεν έχει τελειώσει η πανδημία – Το εργαλείο των self test

Οι επιστήμονες πάντως προειδοποιούν πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα στη χώρα μας.

«Από χθες καταγράφεται μικρή σταθεροποίηση των κρουσμάτων έναντι της πτώσης που σημειωνόταν τις προηγούμενες ημέρες. Με ανησυχεί το γεγονός ότι η σταθεροποίηση παρατηρείται και στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής. 

Εκτός από τους εμβολιασμούς, όπλο στην καταπολέμηση του ιού είναι και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.  Ο αριθμός των δικαιούχων διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο και ξεπερνά πλέον τα 6,5 εκατ. άτομα.

Από σήμερα θα μπορούν να προμηθεύονται self test και οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 18 έως 30 ετών. 

Δύο self test παραλαμβάνουν από σήμερα και έως τις 5 Ιουνίου και όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, συμπεριλαμβανομένων και όσων συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις, που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο με αρνητικό self test. Όσοι είναι θετικοί, θα μπορούν να δώσουν επαναληπτικές πανελλήνιες εξετάσεις τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: skai.gr