Χωρίς επίσκεψη σε υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου

Μέχρι σήμερα, απαιτούνταν τουλάχιστον τρεις επισκέψεις.

Πιο γρήγορη και πιο εύκολη θα είναι η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για χιλιάδες πολίτες που επιθυμούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους, καθώς πλέον δεν θα απαιτείται η επίσκεψη σε υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του φορέα, αυτό κατέστη δυνατό, καθώς πλέον θα λαμβάνονται υπ' όψιν μόνον οι βεβαιωμένες από το ΚΕΑΟ οφειλές κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος.

Μέχρι σήμερα, απαιτούνταν τουλάχιστον τρεις επισκέψεις (δύο σε Τοπικές Διευθύνσεις και μία σε ΚΕΑΟ) για την καταγραφή των οφειλών του συναλλασσόμενου, την υποβολή αίτησης χορήγησης οφειλών και την έκδοση του πιστοποιητικού παρακράτησης οφειλής.

Πλέον, αυτές οι τρεις επισκέψεις καταργούνται και τη θέση τους παίρνει η ηλεκτρονική έκδοση βεβαίωσης οφειλής.

Για τη λήψη της βεβαίωσης, ο ενδιαφερόμενος επισκέπτεται τον ιστότοπο του e-ΕΦΚA (www.efka.gov.gr), την ηλεκτρονική υπηρεσία βεβαίωσης οφειλής https://apps.ika.gr/eClearanceCertOrg/faces/secureAll/index.xhtml, κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet, καταχωρώντας επιπρόσθετα και τον ΑΜΚΑ του.

Στις περιπτώσεις που ο συναλλασσόμενος επιθυμεί να καρπωθεί το τίμημα και να ζητήσει διασφάλιση της οφειλής (π.χ. εγγραφή υποθήκης σε άλλο ακίνητο), τότε η επικοινωνία με το ΚΕΑΟ πραγματοποιείται μέσω e-mail και, κατ' εξαίρεση, μπορεί να απαιτηθεί επίσκεψη σε υποκατάστημα.

Παράλληλα, αυτοματοποιείται ο τρόπος καταβολής των παρακρατούμενων ποσών από τους συμβολαιογράφους. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η καταβολή από τους συμβολαιογράφους των παρακρατούμενων από το τίμημα ποσών οφειλής όχι μόνο δεν ήταν αυτοματοποιημένη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούσε ακόμα και κατ' ιδίαν συνεννοήσεις αυτών με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Τώρα, πλέον, η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ